Nieuws

Vakbond CNV: schenk belastingvrij aandelen aan personeel

Vakbond CNV wil dat werkgevers jaarlijks belastingvrij voor een bedrag van tweeduizend euro aan aandelen kunnen schenken aan werknemers, om hen te helpen met de hoge inflatie, maar ook voor bijvoorbeeld behoud van personeel. CNV roept de overheid op dit snel fiscaal te regelen.

Als werknemers zelf ook meer terugzien van de stijgende bedrijfswinsten, bedaart de ophef rond de extra 'winstflatie' (ook ‘graaiflatie’ genoemd) van bedrijven, stelt de vakbond in het FD. Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin krijgen werknemers “een steeds kleiner deel van de koek" en groeit daarmee de vermogenskloof.

CNV wil dat werkgevers hun personeel jaarlijks tot tweeduizend euro per persoon aan aandelen belastingvrij kunnen schenken. "Het kabinet moet niet boven op de schatkist blijven zitten, maar ook denken aan het werknemersbelang", stelt Fortuin in het FD.

Dat werknemers die aandelen krijgen nu meteen moeten betalen aan de fiscus is een sta-in-de-weg voor werkgevers om aandelen toe te kennen aan medewerkers in de lagere loonschalen, meent hij. "Terwijl juist zij dit geld hard nodig hebben." In Nederland kennen relatief weinig bedrijven een vorm van financiële werknemersparticipatie, stelt de vakbond op basis van een analyse.

'Interessant voorstel'

Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het CNV-plan in de krant een "interessant voorstel, waarover we graag verder praten”. Wat die organisaties betreft zou het ook om andere vormen van belastingvrij belonen kunnen gaan, dus niet alleen bedrijfsaandelen. “Ook in andere gevallen zou het goed zijn als mensen netto meer overhouden van wat zij bruto buiten het contractloon om van hun werkgever krijgen.”

Het FD noemt de timing van het voorstel van CNV “frappant”. Mede door de vermeende 'graaiflatie' van bedrijven vragen de vakbonden nu bij cao-onderhandelingen veelal loonsverhogingen van zo’n tien procent of nog meer, wat zou kunnen leiden tot een loon-prijsspiraal.

CNV-voorzitter Fortuin benadrukt tegenover de krant dat het voorstel voor werknemersaandelen los staat van die looneisen. “Werknemers hebben nog heel wat in te halen”, meent hij.

Bron: FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.