Nieuws

EY blijft ook na overname Credit Suisse accountant van UBS

De Zwitserse bank UBS heeft EY opnieuw gekozen als controlerend accountant. EY was al accountant van UBS, maar krijgt door de overname van Credit Suisse nu één van de grootste controle-opdrachten uit de bankensector.

Dat schrijft de Britse krant Financial Times. EY is al sinds 1998 de externe accountant van UBS en neemt vanaf 2024 ook de controle van de gecombineerde bank voor zijn rekening. Dat vraagt volgens betrokkenen ook om inzet van EY-medewerkers uit andere landen, gezien de omvang van de opdracht.

PwC, in het verleden accountant van Credit Suisse, neemt naar verluidt ook de controle over boekjaar 2023 van die bank voor zijn rekening. De overname van Credit Suisse door UBS werd in juni afgerond, maar de werkelijke integratie zal naar verwachting nog wel enkele jaren in beslag nemen, stelt de FT.

EY wilde tegenover de krant nog niet bevestigen dat de controle-opdracht bij UBS was behouden, maar stelde alleen dat de wereldwijde auditpraktijk omvangrijk genoeg is om voldoende middelen en specialistische kennis voor een dergelijke opdracht in te kunnen zetten.

Kosten

Hoeveel de controle van de UBS Group gaat kosten, is nog niet duidelijk. Vorig jaar betaalde UBS zeventig miljoen dollar aan EY, terwijl Credit Suisse aan PwC negentig miljoen dollar overmaakte voor de controle.

Naar verwachting zal de totale fee voor de controle van de grotere UBS-organisatie lager zijn dan die twee bedragen samen, maar nog steeds een van de hoogste vergoedingen in de wereldwijde bankensector. Wel betekent de grote controle-opdracht waarschijnlijk dat EY lopend advieswerk voor Credit Suisse moet stopzetten.

De Financial Times geeft nog enkele voorbeelden van controlekosten in de financiƫle sector. Zo betaalde HSBC aan accountant PwC vorig jaar 148 miljoen dollar en tikte Barclays 71 miljoen pond af voor de controle door KPMG. De grote Wall Street-banken Citigroup, JPMorgan Chase en Goldman Sachs betaalden hun accountants elk rond de honderd miljoen dollar.

Wrijving

EY controleert in Frankrijk nu ook een deel van BNP Paribas, wat zestig miljoen euro oplevert. Voor de controle van Deutsche Bank werd vorig jaar 68 miljoen euro betaald. In Duitsland mag EY echter twee jaar niet meebieden op nieuwe opdrachten bij beursfondsen, als straf voor de falende controle bij Wirecard.

PwC was sinds 2020 auditor van Credit Suisse, als opvolger van KPMG. Afgelopen jaar ontstond echter wrijving tussen de leiding van de bank en de accountant, omdat PwC kritisch was over de interne controle bij Credit Suisse.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.