Nieuws

Amerikaanse justitie draait veroordeling PCAOB'er en KPMG' er terug

Een voormalig managing partner bij KPMG US en een werknemer van de PCAOB die in 2019 onder meer wegens wire fraud werden veroordeeld, gaan waarschijnlijk alsnog vrijuit wegens een verkeerde interpretatie van de Amerikaanse wetgeving.

Dat meldt de Financial Times. David Middendorf, een voormalig KPMG-managing partner voor auditkwaliteit, en Jeffrey Wada, die bij de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) werkte, werden in 2019 veroordeeld voor fraude. Wada aasde op een baan bij KPMG en zou vertrouwelijke informatie aan KPMG hebben doorgespeeld, zodat KPMG zich beter kon voorbereiden op PCAOB-auditinspecties. De zaak kwam in 2017 aan het licht.

Op basis van een uitspraak in een andere zaak kwamen eerdere veroordelingen voor wire fraud in andere zaken op losse schroeven te staan. Daarom wordt het vonnis in deze twee zaken vernietigd en de aanklacht geseponeerd. Een van de veroordeelden, voormalig KPMG Audit Quality Partner David Britt, bekende destijds schuld en werd gedeporteerd naar Australiƫ vanwege het eerdere vonnis. Hij geeft nu aan zijn schuldbekentenis te willen intrekken, zodat hij kan terugkeren naar de VS, waar zijn kinderen wonen.

Bij de zaak waren zes KPMG'ers betrokkken die allen strafrechtelijk zijn veroordeeld, onder meer met gevangenisstraffen. De SEC schikte de zaak destijds met KPMG voor een bedrag van 50 miljoen dollar. Als onderdeel van de schikking gaf KPMG toe dat het voorkennis had gebruikt om reeds voltooide audits te wijzigen voordat PCAOB-inspecteurs langskwamen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.