Nieuws

Brits onderzoek: vooral hogere fees bij niet-big four-kantoren

Met name Britse accountantskantoren in de groep kleiner dan de big four deden het in 2022 goed wat betreft fee-inkomsten. Het aantal accountants in het VK en Ierland gaat richting de 400.000.

Dat blijkt uit de 21e editie van het Key Facts and Trends (KFAT) report, het jaarlijkse feiten en cijfers-rapport van de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) over het accountantsberoep.

Het rapport staat dit jaar onder meer stil bij de geleidelijke, maar aanhoudende groei van het aantal accountants in het Verenigd Koninkrijk en de republiek Ierland. Dat aantal steeg in 2022 met ruim twee procent naar bijna 400.000 leden, die zijn aangesloten bij de zes beroepsorganisaties voor accountants in het VK. Wel daalde het aantal accountancystudenten in 2022 met 3,5 procent tot ruim 155.000.

Het totale aandeel vrouwen onder de leden van de accountantsorganisaties steeg licht naar 38 procent, waar het in 2018 nog 37 procent was. Bij de studenten accountancy is vijftig procent vrouw in het VK.

Oob-kantoren

Aan het bijbehorende FRC-onderzoek naar de sector deden dit jaar dertig kantoren met oob-klanten mee en 54 kantoren in totaal. Ruim de helft (51 procent) van de leden is 45 jaar of ouder, maar bij de oob-kantoren is dat maar 22 procent.

De totale fee-inkomsten stegen met 11,9 procent bij de big four-kantoren in het VK en met 18,5 procent bij de niet-big four-kantoren. De inkomsten uit alleen audits stegen met 7,6 procent bij de big four-kantoren en met 23,3 procent bij de andere kantoren.

Inmiddels worden 33 audits uit de Britse FTSE 350-ranglijst uitgevoerd door niet-big four-accountantskantoren. Dat zijn er iets meer dan de 27 niet-big four-audits bij die groep beursgenoteerde bedrijven vorig jaar.

Het bieden van meer keus voor de FTSE 350-auditmarkt was een van de belangrijkste doelstellingen van de FRC bij de overgang naar de nieuwe Britse toezichthouder, de Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA).

FRC Key Facts and Trends 2023 report 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.