Nieuws

Jaarcijfers van veel advocatenkantoren vragen om vervolgonderzoek

De financiële informatie over 2020 was bij bijna negenhonderd advocatenkantoren reden voor zorg. Dat blijkt uit het jaarverslag 2022 van het zogenoemde ‘dekenberaad’ van de Orde van Advocaten.

Dat meldt de vaksite Advocatie. Sinds 2020 moeten alle advocatenkantoren hun financiële kengetallen aanleveren bij de dekens, zo schrijft de site. Uit het jaarverslag van het dekenberaad, het samenwerkingsverband van de lokale dekens, blijkt dat in 2020 bij 871 kantoren de geanalyseerde cijfers "zorgwekkend" waren. In 84 procent van de gevallen waren de kengetallen wel in orde, aldus Advocatie.

Over 2020 zijn de kengetallen van in totaal 5.480 kantoren geanalyseerd. Bij 414 kantoren was sprake van een ‘rode vlag’ en 457 kantoren kregen oranje als signaal mee. “Voor beide kleuren geldt dat het kantoor daaropvolgend onder de loep wordt genomen om te bepalen of vervolgstappen nodig zijn”, zo meldt de website.

Acties

In de meeste gevallen bleek dat niet nodig, maar in 212 gevallen (24 procent) heeft een rode of oranje vlag geleid tot actie, blijkt uit het jaarverslag van het dekenberaad. In driekwart van de gevallen was de rode of oranje vlag geen reden voor verdere actie. 45 kantoren werden al in de gaten gehouden.

Bij 26 kantoren, die een maatregel behoefden, werd een financieel gesprek ingepland waarvoor ook de jaarrekening 2021 en de halfjaarcijfers van 2022 werden opgevraagd. Bij veertien kantoren zal dit jaar een kantoorbezoek plaatsvinden; bij 77 volstond een "telefoongesprek voor nadere toelichting". In 109 gevallen wachten de dekens eerst de kengetallen van dit jaar af, "waarna eventuele acties later volgen", aldus Advocatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.