Knab: 'Vooral zzp'er met laag inkomen amper bezig met pensioen'
Of en op welke manier zzp'ers hun pensioen regelen, blijkt sterk afhankelijk van hun besteedbaar inkomen. Zzp'ers die minder verdienen zijn veel minder actief bezig met hun pensioen dan degenen die meer verdienen. Bovendien kennen ze de fiscale regels slechter en hebben ze een minder goed beeld van de hoogte van hun huidige pensioen.
Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim zestienhonderd zzp'ers naar aanleiding van de nieuwe pensioenwet. Van alle ondervraagden zegt 38 procent actief bezig te zijn met het regelen van het pensioen. Maak je onderscheid op basis van inkomen, dan ontstaan er grote verschillen. 54 procent van de zzp'ers met een hoog inkomen (besteedbaar maandinkomen boven de vierduizend euro) is actief bezig met zijn of haar pensioen. Bij de laagste inkomens (besteedbaar maandinkomen onder de tweeduizend euro), ligt dat percentage ruim de helft lager op 25 procent.
Dat percentage is uiteraard vooral leeftijdsafhankelijk. Slechts drie op de tien zzp'ers onder de vijftig jaar hebben een redelijk tot heel goed beeld van de stand van hun pensioen. Pas vanaf het vijftigste levensjaar zegt een meerderheid dat te hebben. Hierbij geldt weer dat de hogere inkomens een beter beeld hebben dan de lagere inkomens.
Oskar Barende, financieel expert bij Knab: "Hier zie je de beruchte financiƫle kloof ontstaan en steeds groter worden. Mensen met lagere inkomens denken minder vaak aan later en zijn vooral bezig met vandaag. Toch is dat zonde. Juist de lagere inkomens doen er goed aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met geld opzij zetten voor later, ook al is het maar telkens een klein beetje. Hoe eerder je begint des te langer je geld de tijd heeft om door te groeien naar een mooi vermogen."
Gerelateerd

Ministerie van SZW start campagne over doorwerken na AOW
Veertig procent van de AOW-gerechtigden wil liever nog niet stoppen met werken. Om werkgevers aan te sporen het gesprek over doorwerken na de AOW aan te gaan, start...

Vier op de tien zzp'ers zonder financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid
40 procent van de zzp'ers heeft geen enkel financieel vangnet mochten ze arbeidsongeschikt raken. Vooral zelfstandigen met een laag inkomen hebben vaak niks geregeld.

AFM beboet Nationale-Nederlanden om gebrekkige pensioeninformatie
De pensioentak van financieel concern Nationale-Nederlanden heeft klanten onjuist en te laat geïnformeerd over hun pensioenen. Daarom heeft de Autoriteit Financiële...

Meer zzp'ers dekken zich in tegen arbeidsongeschiktheid
Zelfstandig ondernemers lijken financieel iets meer rekening te houden met het risico dat zij arbeidsongeschikt kunnen raken. Volgens het Centraal Bureau voor de...

Overgang naar nieuw pensioenstelsel start op 1 juli
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. De wet gaat daarmee op 1 juli 2023 in.