Nieuws

Neymar gaat niet alleen voor het voetbal naar Saoedi-Arabië

Dat de Braziliaanse voetbalvedette Neymar zijn club Paris Saint-Germain verruilt voor het Saoedische Al-Hilal, is niet alleen vanwege een grote sportieve uitdaging. De voetballer tekent voor twee seizoenen en verdient daarmee naar verluidt een bedrag van 160 miljoen euro. Ook de emolumenten bij Al-Hilal mogen er zijn, zo blijkt.

In de berichtgeving over de transfer van de Braziliaanse voetbalheld worden verschillende bedragen genoemd als het om zijn salaris gaat. Het vaak betrouwbare medium L’Équipe meldt dat Neymar da Silva Santos Júnior jaarlijks minimaal tachtig miljoen euro gaat verdienen voor het spelen in de Saoedische competitie.

Neymar verruilde in 2017 het Spaanse Barcelona voor het Franse PSG. Het bedrag van 222 miljoen euro dat met die transfer was gemoeid, is nog altijd een record. De Braziliaan speelde vervolgens 173 duels voor de Parijse club, scoorde daarbij 118 doelpunten en won met PSG dertien prijzen.

Nu verhuist hij naar Al-Hilal, een club in de Saoedische hoofdstad Riyad, voor een transfersom van naar verluidt negentig miljoen euro. Volgens de inmiddels 31-jarige Neymar is de Saoedische competitie "enorm aan het groeien" en is dat dus "de plek waar je nu wilt zijn". De Braziliaan noemt Al-Hilal "een gigantische club" en "de beste van Azië". Het is voor hem "de juiste club op het juiste moment".

Zwembad en autootjes

Rondom de transfer richting de woestijncompetitie worden ook andere bedragen genoemd die Neymar mee naar huis zou mogen nemen. Sommige media hebben het, inclusief sponsordeals, zelfs over vierhonderd miljoen euro.

Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn spectaculair, aldus ingevoerde lifestyle-websites. Zo mag Neymar straks slapen in een huis met 25 slaapkamers, met een zwembad van veertig meter lang en drie sauna's. Bij het huis horen vijf fulltime stafmedewerkers.

De topvoetballer hoeft niet naar de training te rijden in een eenvoudige Kia of Volkswagen, maar krijgt van Al-Hilal ook nog een soepel glijdende Bentley Continental GT, een ronkende DBX-suv van Aston Martin en een Lamborghini Huracán voor de sportieve momenten. Plus vier Mercedes G Wagons, handiger voor de dagelijkse boodschappen dan die Lambo. Aan fossiele brandstof immers geen gebrek in Riyad. En natuurlijk krijgt hij waar wenselijk ook een chauffeur.

Social media

Vanzelfsprekend mogen alle bonnetjes voor hotels, restaurants en various services tijdens de momenten dat Neymar niet voor de club actief is, naar het hoofdkantoor van Al-Hilal worden doorgezonden. Ook heeft de succesvolle linksbuiten altijd een privévliegtuig ter beschikking. Benieuwd of de accountants van de club straks nog lastige vragen mogen stellen over die various services bij hun controles.

De laatste in het rijtje emolumenten vormt wellicht nog het grootste dilemma: Per social media-post waarin Neymar straks Saoedie-Arabië promoot, ontvangt hij een half miljoen euro. We gaan zien of de Braziliaan voor zo'n bedrag een staat durft aan te prijzen die het met de mensenrechten niet heel nauw neemt.

Macht

De enorme bedragen die Saoedische clubs neertellen voor topvoetballers (inclusief Neymar deze zomer al zo'n zeshonderd miljoen euro) zijn tekenend voor de macht die de oliestaat toont rondom de populairste sport ter wereld, zo ziet ook de Financial Times.

Neymar is namelijk niet de enige bekende speler die dit jaar voor een indrukwekkende berg oliedollars overstapt naar de Saoedische competitie. Onder meer Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Ngolo Kanté en Roberto Firmino gingen hem al voor.

Mbappé wil niet mee

Maar de eveneens voor PSG spelende Kylian Mbappé sloeg een aanbod van Al-Hilal af, hoewel die club kwam met een recordbedrag van driehonderd miljoen euro voor zijn transfer. Volgens de sportmedia had Mbappé in Saoedie-Arabië liefst zevenhonderd miljoen euro (!) kunnen verdienen voor een jaartje schoppen tegen een 'vijfje'. Dat is omgerekend zo'n 58 miljoen euro per maand, oftewel ruim 1,9 miljoen euro per dag, of 1.320 euro per minuut, of 22 euro per seconde.

Maar Mbappé hoeft niet zo nodig; met zijn 24 jaar voelt hij zich mogelijk te jong voor het grote geld van de oliesjeiks. En het salaris dat PSG hem nu biedt (zes miljoen euro per maand), maakt dat hij niet alleen voor de aanbiedingen bij de locale Franse supermarkt hoeft te gaan. Al eet hij blijkbaar het liefste nog gewoon kip in het appartementje van zijn oma.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.