Nieuws

Rusland schroeft rente flink op na val roebel

De Russische centrale bank heeft de rente in het land flink verhoogd, na een noodvergadering van centrale bankiers. Die bijeenkomst volgde op een forse waardedaling van de Russische roebel. Het rentetarief in Rusland is nu opgeschroefd tot twaalf procent.

De roebel kelderde op 14 augustus tot het laagste niveau sinds de Russische invasie van Oekraïne door de onzekere vooruitzichten voor de Russische economie als gevolg van internationale sancties.

Vorige maand verhoogde de centrale bank de rente al tot 8,5 procent, om de waarde van de roebel te stutten. De Russische munt veerde na het rentebesluit weer wat op ten opzichte van de dollar. De roebel is dit jaar al ruim 22 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse munt.

Kritiek op beleid centrale bank

Maksim Oresjkin, de economische adviseur van president Vladimir Poetin, gaf het "zachte monetaire beleid" van de centrale bank de schuld van de verzwakking van de roebel. Uren na de kritiek van Oresjkin kondigde de centrale bank de noodvergadering aan.

"Het besluit is gericht op het beperken van de risico's van prijsstabiliteit", stelt de Russische centrale bank in een verklaring bij de renteverhoging. Op 15 september komt de centrale bank opnieuw bijeen om het rentebeleid te bespreken.

De centrale bank had al gewaarschuwd dat de rente waarschijnlijk verder zal worden verhoogd vanwege het gevaar van een oplopende inflatie door hoge overheidsuitgaven, westerse sancties en arbeidstekorten veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Inflatie bestrijden

Met de forse renteverhoging hopen de beleidsmakers ook binnenlandse besparingen te stimuleren en de consumptievraag af te remmen, om de inflatie te bestrijden. De inflatie in Rusland is opgelopen tot boven de doelstelling van vier procent van de centrale bank.

Recent maakte de Russische premier Michail Misjoestin nog melding van stevige economische groei, ondanks de westerse sancties. De economie en industrie in Rusland zouden profiteren van sterk toegenomen militaire uitgaven, terwijl de consumentenbestedingen een boost krijgen van hogere lonen en steunprogramma's van de overheid aan huishoudens.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.