Nieuws

'Zeker tien miljard euro aan verdachte Russische transacties loopt via Nederland'

Minimaal 10,5 miljard euro aan Russisch geld is vorig jaar naar of vanuit Nederland overgemaakt om EU-sancties tegen Rusland te omzeilen of te overtreden. Dat blijkt uit berichtgeving door nieuwsprogramma EenVandaag. Ondanks de sancties groeit de Russische economie.

Het gaat om gegevens die de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) op verzoek aan EenVandaag heeft verstrekt. Uit de cijfers blijkt dat de FIU vorig jaar 2.721 financiële transacties vanwege de ingestelde sancties tegen Rusland als verdacht heeft bestempeld, aldus de nieuwsrubriek. Daarbij zouden 137 personen of bedrijven betrokken zijn die op de internationale sanctielijst staan.

Verreweg de meeste transacties zijn gemeld door Nederlandse banken, advocaten, notarissen, trustkantoren en accountants. Een paar meldingen zijn afkomstig van buitenlandse toezichthouders, zo schrijft EenVandaag.

De FIU benadrukt dat het bedrag van 10,5 miljard euro berust op transacties die gemeld zijn en dat de daadwerkelijke omvang vermoedelijk groter is. Een aanzienlijk deel van de Russische miljarden blijft niet in Nederland, maar loopt wel door het Nederlandse bankstelsel.

Een groot aantal verdachte transacties heeft inmiddels geleid tot strafrechtelijke onderzoeken door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), waarbij ook doorzoekingen, beslagleggingen en aanhoudingen zijn gedaan, meldt EenVandaag.

Russische economie groeit

De economie van Rusland is in de eerste zes maanden van dit jaar gegroeid, ondanks de westerse sancties. Volgens de Russische premier Michail Misjoestin kwam de groei in de eerste jaarhelft uit op circa anderhalf procent. In het tweede kwartaal ging het volgens hem om 4,6 procent groei.

Daarmee lijkt de Russische economie op koers te liggen om in de loop van volgend jaar weer te herstellen tot het niveau van voor de inval in Oekraïne. In 2022 kromp de economie van het land nog met meer dan vier procent, mede door de sancties en het vertrek van veel westerse bedrijven uit Rusland.

De Russische economie en industrie profiteren echter van de sterk toegenomen militaire uitgaven, terwijl de consumentenbestedingen een boost krijgen van hogere lonen en steunprogramma's van de overheid aan huishoudens. Ook verdient Rusland nog steeds veel geld met de export van fossiele brandstoffen naar met name India en China.

Het Russische statistiekbureau Rosstat kwam recent met een eigen voorlopige schatting over de groei in het tweede kwartaal. Volgens Rosstat bedroeg de groei 4,9 procent op jaarbasis, nog iets sterker dan de premier had verwacht.

Bron: EenVandaag/ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.