Nieuws

UBS slokt Credit Suisse volledig op en schrapt duizenden banen

De Zwitserse bank UBS wil de eerder dit jaar overgenomen concurrent Credit Suisse volledig opnemen in het eigen bedrijf, maakte het financiële concern bekend bij zijn kwartaalcijfers.

Bij die samenvoeging wil UBS de kosten de komende tweeënhalf jaar met 10 miljard dollar (9,2 miljard euro) verlagen. Daarbij gaan naar verwachting drieduizend banen verloren in Zwitserland.

UBS nam in maart, gedwongen door de Zwitserse overheid, Credit Suisse over. Die laatste bank stond op omvallen doordat veel rekeninghouders in paniek raakten en hun geld weghaalden. Lang was de vraag of UBS onderdelen van die concurrent zou afstoten of zelfstandig zou laten voortbestaan, waarbij vooral werd gespeculeerd over een afsplitsing van de divisie die Zwitsers zelf bedient.

"Ongeveer duizend ontslagen vloeien voort uit de integratie van Credit Suisse Schweiz", zei UBS-topman Sergio Ermotti in een gesprek met analisten. Verdere reorganisaties bij de bank "leiden naar verwachting tot tweeduizend ontslagen in Zwitserland in de komende paar jaren".

Nu maakt UBS bekend dat de twee banken tot de formele fusie in 2024 apart blijven voortbestaan, maar daarna samengaan. Het merk Credit Suisse blijft vervolgens nog bestaan totdat alle cliënten van die bank zijn overgeheveld naar UBS, wat naar verwachting in 2025 gebeurt.

"Deze combinatie versterkt onze status als vooraanstaande, wereldwijde onderneming waar ons thuisland Zwitserland trots op kan zijn", verklaarde Ermotti, die na de tumultueuze overname van Credit Suisse de Nederlander Ralph Hamers verving als hoogste baas bij UBS.

Hoogste winst

De overname bezorgde UBS tegelijkertijd een gigantische winst in het tweede kwartaal. Het resultaat voor belastingen steeg naar 29 miljard dollar. Het gaat om de hoogste winst voor een bank in het tweede kwartaal ooit, berekende financieel persbureau Bloomberg.

Die winst is vooral het gevolg van het verschil tussen de overnamesom van 3 miljard dollar voor Credit Suisse en de veel hogere waarde van de kredietportefeuille van die bank. Ontevreden beleggers hebben al rechtszaken aangespannen omdat ze de overnameprijs voor Credit Suisse te laag vinden. UBS meldde daarnaast dat klanten van de divisie voor vermogensbeheer veel meer geld hadden ondergebracht bij de zakenbank.

Bij de vermogensbeheertak van Credit Suisse kwam er nog geen einde aan het wegvloeien van geld. Maar het tempo waarmee klanten hun geld weghaalden was in het tweede kwartaal lager dan in maart, meldde UBS. Die bank stelt ook dat het vertrouwen bij grote klanten van Credit Suisse weer wat toeneemt sinds de zomer.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.