Nieuws

Volksbank verwacht boete van DNB wegens overtreden witwasregels

De Volksbank, de organisatie achter ASN Bank, RegioBank en SNS, doet niet genoeg om witwassen en financieren van terrorisme tegen te gaan. De bank, sinds 2013 in handen van de overheid, is daarvoor door De Nederlandsche Bank (DNB) op de vingers getikt.

Toezichthouder DNB heeft aangekondigd de Volksbank een boete te willen opleggen; de hoogte van die boete is nog niet duidelijk. De Volksbank meldt een en ander zelf bij de presentatie van de halfjaarresultaten.

De bank heeft van DNB te horen gekregen dat uiterlijk op 1 april volgend jaar de 'systematische integriteitsrisicoanalyse' van de bank op orde moet zijn. "DNB heeft tevens haar voornemen aangekondigd een procedure te starten om een bestuurlijke boete op te leggen", zo schrijft de Volksbank.  

"We betreuren het dat we niet in staat zijn geweest om met betrekking tot klantintegriteit geheel aan onze verantwoordelijkheid als poortwachter te voldoen", reageert topman Martijn Gribnau. "We stellen alles in het werk om de tekortkomingen binnen de door DNB opgelegde termijn te herstellen."

Meer winst

Net als concurrenten ING, ABN Amro en de Rabobank profiteerde de Volksbank de afgelopen periode volop van de gestegen rente. De winst verdubbelde het afgelopen halfjaar ruim, tot 248 miljoen euro; een groei van 153 miljoen euro.

De drie grootbanken ING, ABN Amro en de Rabobank maakten recent ook hun resultaten over de afgelopen maanden bekend. Wat opviel waren de hoge winsten die ze maakten door de gestegen rentes, maar ook de toegenomen kosten om zaken als witwassen tegen te gaan.

De Volksbank meldt een stijging van de operationele lasten met twintig procent naar € 389 miljoen, vooral door investeringen "met betrekking tot klantintegriteit, regelgeving voor banken en het IT-fundament, ter ondersteuning van onze doelstelling om op operationeel vlak robuuster en veerkrachtiger te worden".

Reactie minister Kaag

Demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) maakt zich zorgen over de gebrekkige naleving van de antiwitwasregels door de Volksbank. Volgens Kaag is het niet de eerste keer dat het bedrijf door toezichthouder DNB wordt gewaarschuwd voor het overtreden van de regels. 

De herhaaldelijke tekortkomingen "versterken het beeld dat er een grote opdracht ligt bij de bank om dit structureel te verbeteren en dat meer urgentie en aandacht vereist is", schrijft Kaag in een Kamerbrief.

Normaal informeert de minister de Kamer niet direct over dit soort zaken. "Gezien de aandacht van uw Kamer voor naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme wil ik in dit specifieke geval echter van dit uitgangspunt van informeren afwijken en u proactief informeren", zo staat in de Kamerbrief.

Toekomst Volksbank

De minister kondigde eerder het plan aan om eind dit jaar een "richtinggevend besluit" te hebben over de toekomst van de Volksbank als eigendom van de Staat. Door de val van het kabinet is het nog niet zeker of dit plan doorgaat. Kaag schrijft daar niets over in de brief.

De bank, staatseigendom sinds de nationalisatie van het zieltogende SNS Reaal in 2013, zegt geen voorkeur te hebben voor de daadwerkelijke toekomst van de onderneming. "Wij staan open voor alle opties, zolang ons DNA maar overeind blijft", aldus Volksbank-topman Gribnau. "De aanvankelijk uitgestippelde route vind ik logisch en daar staan we achter, maar dit is de politieke realiteit."

Bron: ANP/Volksbank

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.