Nieuws

Winkeliers verkopen minder, omzet wel hoger door prijsstijgingen

De hoge inflatie laat zich duidelijk voelen in de Nederlandse winkelstraten. Detailhandelsbedrijven verkochten in het tweede kwartaal van dit jaar vier procent minder goederen. De omzet ging echter met zes procent omhoog.

Dat was volledig het gevolg van prijsverhogingen, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de voedingsmiddelensector klom de omzet met bijna tien procent. De hoeveelheden verkochte etenswaren en dranken gingen echter met drie procent omlaag.

"De prijzen namen de afgelopen kwartalen flink toe", concludeert het CBS. Vooral voedingspeciaalzaken verkochten minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, met een min van 6,5 procent.

Doe-het-zelf-winkels, winkels in consumentenelektronica en witgoed en kledingwinkels hadden het het zwaarst. Zij verkochten ongeveer acht procent minder spullen. De omzet in de gehele 'non-foodsector' ging tegelijk ruim drie procent omhoog.

Online

Het statistiekbureau stelt ook vast dat de onlineomzet in het tweede kwartaal met ruim vier procent toenam ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Winkeliers die zowel online verkopen als via een fysieke winkel, zetten ruim vijf procent meer om.

Volgens het CBS gingen er afgelopen kwartaal 59 detailhandelaren failliet. Dat is minder dan de 86 faillissementen in dezelfde periode vorig jaar.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.