Nieuws

Inflatie ook in mei 2,7 procent

De inflatie in Nederland is in mei uitgekomen op 2,7 procent. Daarmee lag de inflatie op hetzelfde niveau als in april. In maart werd het dagelijks leven nog 3,1 procent duurder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. In april nam de inflatie nog af, met name door lagere prijzen voor verblijven in bungalowparken.

In mei werden energie en motorbrandstoffen volgens het CBS 4 procent duurder. In april was sprake van een kleinere stijging met 3,3 procent. De prijsstijging van voedingsmiddelen, dranken en tabak bedroeg in mei 3,1 procent, tegen een toename van 3,2 procent in de voorgaande maand.

Diensten werden deze maand 4,5 procent duurder, tegen een stijging van 4 procent in april. Bij industriële goederen, exclusief energie en motorbrandstoffen, was sprake van een prijsdaling met 1,8 procent, tegen een daling met 0,8 procent in april.

Europa

De inflatie in de eurozone is in mei opgelopen tot 2,6 procent. Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakte dit bekend in een eveneens voorlopige raming. In april bedroeg de inflatie nog 2,4 procent. 

Economen hadden verwacht dat het dagelijks leven in het eurogebied deze maand 2,5 procent duurder zou zijn. Recent bleek al dat de inflatie in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, in mei licht is toegenomen. 

Op de financiële markten wordt desondanks verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gaat verlagen, nu de inflatie zich richting de doelstelling van 2 procent beweegt.  

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.