Nieuws

'Big four zitten te ruim in hun jas'

De big four hebben te veel personeel aangenomen tijdens de pandemie en zijn begonnen met het ontslaan van overtallig personeel.

Dat meldt de Financial Times. Deloitte UK kondigde eerder deze maand aan dat het ongeveer achthonderd banen gaat schrappen, vanwege trage groei en economische onzekerheden. Ook een aantal andere grote kantoren kondigden tijdens de zomer aan medewerkers te ontslaan, bonussen en salarisverhogingen te verlagen of bepaalde afdelingen te herstructureren.

Volgens analisten zijn de veranderde marktomstandigheden slechts een deel van de reden waarom de grote kantoren maatregelen nemen. De big four zouden vooral tijdens de pandemie te veel mensen hebben aangenomen. Deloitte Nederland gaf dit vorige week ook toe bij het uitkomen van het jaarverslag, maar de Nederlandse tak heeft vooralsnog geen reorganisatieplannen. "We zitten nu wat ruim in onze jas, maar ik verwacht dat we daar dit jaar weer ingroeien", aldus topman Hans Honig in het Financieele Dagblad.

Populair

Volgens recruiters is goed merkbaar dat de groei in de vraag naar advies zich momenteel voornamelijk afspeelt in bepaalde sectoren en aandachtsgebieden, zoals energie, digitalisering en duurzaamheid. Financiƫle adviesdiensten zijn in vergelijking even wat minder populair.

De groei in de vraag naar advies is echter over het geheel genomen nog altijd aanwezig, en analisten waarschuwen dat de kantoren niet te snel moeten ingrijpen met reorganisaties, omdat de vraag in de huidige markt snel weer zou kunnen toenemen, met tekorten tot gevolg. PwC UK laat aan de Financial Times weten om die reden niet meteen met het hakmes in het personeelsbestand te snijden, maar zich te focussen op "stabiele groei en investeringen voor de lange termijn".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.