'Hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken'
Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen.
Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.
Een gelegenheidscoalitie met onder anderen GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie en Kaags eigen partij D66 wil met een hogere bankenbelasting extra geld ophalen om in koopkrachtmaatregelen te steken. Ook willen zij een belasting op aandeleninkopen door beursgenoteerde bedrijven en een hogere heffing op verdiensten uit vermogen.
Waarschuwing
Minister-president Mark Rutte zei recent al dat het verder belasten van banken en andere grote bedrijven ten koste kan gaan van het vestigingsklimaat. Economieminister Micky Adriaansens herhaalde die waarschuwing op 22 september voor aanvang van de ministerraad. Zij noemde de linkse voorstellen "vreselijk slecht".
Kaag zal haar bedenkingen met de Tweede Kamer bespreken tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen die in de eerste week van oktober worden gehouden. In dat debat gaan de minister en de financieel specialisten in de Kamer gedetailleerder in op de financiële kant van de kabinetsplannen voor volgend jaar.
Bron: ANP
Gerelateerd

Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.

Bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe
De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB)...

Rabobank krijgt miljoenenboete EU om obligatiekartel met Deutsche Bank
Rabobank moet een boete van 26,6 miljoen euro betalen voor het maken van geheime afspraken met Deutsche Bank over de handel in staatsobligaties. Ze wisselden stiekem...

ABN Amro: buffers voor slechtere tijden drukken op spaarrente
Nederlandse spaarders profiteren maar in beperkte mate van de hogere rente, terwijl banken miljardenwinsten maken. Maar dat komt volgens Robert Swaak, topman van...

ECB houdt rentepauze na recordreeks verhogingen
De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rente in de eurozone onveranderd op vier procent, het hoogste niveau ooit.