Nieuws

'Hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken'

Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen.

Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.

Een gelegenheidscoalitie met onder anderen GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie en Kaags eigen partij D66 wil met een hogere bankenbelasting extra geld ophalen om in koopkrachtmaatregelen te steken. Ook willen zij een belasting op aandeleninkopen door beursgenoteerde bedrijven en een hogere heffing op verdiensten uit vermogen.

Waarschuwing

Minister-president Mark Rutte zei recent al dat het verder belasten van banken en andere grote bedrijven ten koste kan gaan van het vestigingsklimaat. Economieminister Micky Adriaansens herhaalde die waarschuwing op 22 september voor aanvang van de ministerraad. Zij noemde de linkse voorstellen "vreselijk slecht".

Kaag zal haar bedenkingen met de Tweede Kamer bespreken tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen die in de eerste week van oktober worden gehouden. In dat debat gaan de minister en de financieel specialisten in de Kamer gedetailleerder in op de financiële kant van de kabinetsplannen voor volgend jaar.

Bron: ANP  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.