Inschrijving 'Oscars Nederlands bedrijfsleven' geopend
Sinds 1 september jl. is de inschrijving open voor de Koning Willem I Prijzen 2024, de 'Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven'. De drie prijzen erkennen organisaties die uitblinken in durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie.
De Koning Willem I Prijs kent drie prijzen: voor het beste grootbedrijf (meer dan 250 medewerkers), het beste midden- en kleinbedrijf (tot 250 medewerkers) en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.
Duurzaamheid en diversiteit
DNB-president Klaas Knot, voorzitter van het bestuur van de Koning Willem I Stichting, benadrukt dat de prijs met de tijd mee gaat. "Met trots reiken we al meer dan tien jaar de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap uit. In die tijd werd bewustwording van duurzaam ondernemerschap steeds belangrijker. In de huidige tijdsgeest past het om het thema diversiteit hoger op de agenda te zetten. We kijken daarbij naar onszelf en naar het Nederlands bedrijfsleven. Daartoe hebben wij besloten vanaf nu ook 'diversiteit en inclusie' toe te voegen aan de bestaande beoordelingscriteria."
Volgens Romy Blankenspoor, directeur van de Koning Willem I Stichting, onderstreept de prijs al sinds 1958 het belang van goed en gezond ondernemerschap voor de Nederlandse samenleving. "Met de prijzen stimuleren we creativiteit en innovatie en versterken we de onderlinge contacten tussen bedrijven."
Inschrijven
Nederlandse ondernemingen kunnen zich tot en met 17 december opgeven voor deelname via kw1prijs.nl. Hierna nomineren regionale selectiecommissies en de plaquette-jury per categorie twaalf bedrijven, die in een live pitch mogen motiveren waarom hun organisatie een Koning Willem I Prijs verdient. De vakjury selecteert vervolgens per categorie drie finalisten; het bestuur van de stichting kiest uiteindelijk de winnaars. De prijzen worden in mei 2024 uitgereikt door erevoorzitter Koningin Máxima en Stichtingsvoorzitter Klaas Knot.
De Koning Willem I Stichting is in het leven geroepen door De Nederlandsche Bank. De stichting wordt ondersteund door het van ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In het bestuur zijn naast DNB onder andere vertegenwoordigd VNO-NCW, MKB Nederland, Instituut Nederlandse Kwaliteit, Nive, Kamer van Koophandel Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken en de NBA.
Gerelateerd
Niet eerder telden beursbedrijven zoveel nieuwe vrouwelijke bestuurders
Bijna een derde van de nieuwe bestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven was dit jaar een vrouw. Dat aandeel was niet eerder zo hoog.
Werkgeversorganisaties pleiten voor meer banen voor mensen met beperking
Werkgevers kunnen meer doen om hun werkplek toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een actieverklaring...
Nederlandse bedrijven blijven inclusief, anders dan in de VS
VNO-NCW verwacht niet dat Nederlandse bedrijven hun initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit zullen staken, zoals momenteel gebeurt...
148 miljoen voor stimuleren innovatieve maakindustrie
Om de productie van hoogwaardige groene technologie (cleantech) door innovatieve maakbedrijven in Nederland te bevorderen, introduceert het kabinet de Investeringssubsidie...
Onderzoek: Diversiteit en inclusie geen prioriteit voor organisaties
Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer staan niet in de top tien van belangrijkste beleidsthema's van hr-professionals. Bijna de helft van de...