Nieuws

Minister over examenfraude: 'nog verbetering nodig bij cultuurverandering accountants'

Minister Sigrid Kaag van Financiën heeft antwoord gegeven op vragen van Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg (CDA) over de examenfraude bij KPMG, die in juli naar buiten kwam.

Fraude bij opleidingen en trainingen tast de kern van de accountant en de accountantsorganisatie aan, "namelijk hun integriteit", zo stelt de minister in haar beantwoording van de Kamervragen.

Kaag heeft gezien dat KPMG naar aanleiding van de kwestie een aantal maatregelen heeft genomen en geeft aan dat andere kantoren onderzoek laten doen naar eventuele examenfraude. "Ik verwacht van deze organisaties dat zij bij geconstateerde misstanden maatregelen zullen nemen, die passen bij de ernst, oorzaak en omvang van de misstanden", aldus de minister.

Op de vraag van Slootweg of de kwestie de analyse van kwartiermakers Chris Fonteijn en Marlies de Vries onderstreept dat de cultuur in de accountancy echt moet veranderen, stelt Kaag dat "dit voorval laat zien dat er nog verbetering nodig is". De kwartiermakers komen dit najaar met hun eindrapportage.

Geloofwaardigheid

De minister wil niet vooruitlopen op nog lopend onderzoek en daarom ook niets zeggen over de geloofwaardigheid van accountants bij het uitvoeren van controle- of adviesopdrachten voor de overheid. "In algemeenheid geldt dat de externe accountant een belangrijke publieke taak heeft die in de kern draait om vertrouwen", zo schrijft Kaag.

Het Wetsvoorstel toekomst accountancy, dat nog in voorbereiding is, moet het instrumentarium van de AFM om toezicht te houden op accountants versterken. Maar "de sector heeft zelf de primaire verantwoordelijkheid om fraude te voorkomen binnen hun organisaties, aangezien dit raakt aan het vertrouwen in de kwaliteit van wettelijke controles en de publieke taak van accountants", benadrukt de minister.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.