Nieuws

Omzet EY stijgt en doorbreekt grens van miljard euro

Accountants- en advieskantoor EY heeft in Nederland voor het eerst een omzet bereikt van net iets meer dan één miljard euro. De omzet steeg met 9,8 procent tot 1.083 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse EY-organisatie over het boekjaar 2022/2023. De winstgevendheid daalde licht, van 23 naar 22 procent. Bijna alle servicelijnen lieten groei zien, op Strategy and Transactions na, waar de omzet met 2,7 procent daalde. Zowel advies als accountancy groeiden met dubbele cijfers.

De druk op de arbeidsmarkt is volgens EY sinds begin 2023 enigszins afgenomen, "wat samenvalt met de vertragende economie". EY nam ruim duizend mensen aan en laat ook weten vaker werk uit te besteden. Het personeelsverloop is gedaald van 19,6 naar 12,2% procent, wat volgens EY "voor onze sector een heel goed percentage is".

Project Everest

Net als EY Global noemt bestuursvoorzitter Jeroen Davidson ook nog de afgeblazen splitsing van de accountancy- en adviestak, Project Everest. "Twee afzonderlijke organisaties zouden leiden tot een sterkere lange termijnpositie van de auditpraktijk en er zouden meer groeikansen worden gecreëerd voor de consulting-tak, die onafhankelijk zou zijn van regelgeving betreffende audits. Daarnaast zouden onze cliënten dankzij de nieuwe bedrijven over meer keuzemogelijkheden beschikken. Na een jaar hard werken viel intern het besluit om het project stop te zetten. EY zal dan ook doorgaan als één organisatie. Misschien was het niet het geschikte moment – de tijd zal het leren", aldus Davidson.

In een recent interview in het magazine Accountant gaf Davidson aan dat een splitsing van EY in de toekomst wellicht opnieuw ter sprake komt. "Misschien liepen we te ver voor."

Bedrijfsklimaat

Davidson zegt zich zorgen te maken over het Nederlandse bedrijfsklimaat. "Het is essentieel dat een groot bedrijf als EY de grootste organisaties als cliënt heeft. Als je de accountants, fiscalisten en consultants van de toekomst wilt opleiden om op het hoogste niveau te werken, heb je ook grote multinationale cliënten nodig om te leren wat het betekent om die te bedienen. Hier maak ik me wel zorgen over. Grote bedrijven vertrekken uit Nederland of zijn dit serieus aan het overwegen. Minder grote multinationals betekent op den duur minder specialisten die tegen de taak opgewassen zijn."

Omzet per servicelijn (in mln euro's)

  FY 22/23 FY 21/22 % groei
Assurance 397 359 10,6
Tax 338 314 7,4
Consulting 213 187 14,1
Strategy and Transactions 87 90 -2,7
Overig 48 36 31,1
Totaal 1.083 986 9,8

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.