Nieuws

'Zuidas-bv hielp zangeres Shakira om belasting te ontduiken'

De Colombiaanse zangeres Shakira wordt door de Spaanse autoriteiten aangeklaagd voor belastingfraude in 2018. De aanklacht komt bovenop een eerdere zaak die betrekking heeft op de jaren ervoor. Ook een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas zou betrokken zijn bij de kwestie.

Dat meldt onder meer het FD, dat stelt dat uit onderzoek van het Spaanse openbaar ministerie blijkt dat de zangeres via liefst achttien bv's tracht om haar inkomsten te verhullen voor de fiscus.

Zo beheert het kantoor Geneurope Holding aan de Zuidas de intellectuele eigendomsrechten van de zangeres. Volgens het Spaanse openbaar ministerie is dat kantoor onderdeel van "een raamwerk aan bv's zonder werkelijke activiteiten, allen gevestigd in belastingparadijzen", zo schrijft het FD. Geneurope is onderdeel van het in Luxemburg gevestigde Ace Entertainment, dat alle bv’s van de zangeres lijkt te beheren.

Eerdere aanklacht

'Hips don’t lie', zingt Shakira graag, maar als het om belastingen gaat lijkt ze minder oprecht. Volgens de Spaanse justitie is de zangeres "sterk bewogen door de wens om via belastingen zo weinig mogelijk bij te dragen aan de samenleving", aldus het FD.

De nieuwe aanklacht over de belastingfraude in 2018 komt boven op een al lopende vervolging door de Spaanse autoriteiten, voor belastingfraude in de jaren 2012 tot en met 2014. Daarvoor eiste de Spaanse justitie eerder een celstraf van acht jaar en bijna 24 miljoen euro aan boetes tegen de zangeres. Zij zou in die jaren een bedrag van 14,5 miljoen euro aan inkomstenbelasting niet hebben betaald.

Bahama's

Shakira stelt echter dat ze niets verkeerd heeft gedaan, omdat ze destijds niet in Spanje woonde, maar op de Bahama's. Volgens de aanklagers heeft Shakira ooit wel een huis gekocht op de Bahama's, maar is ze daar in de belastingjaren 2012-2014 geen dag geweest. Ze woonde toen met een voetballer van FC Barcelona samen in Spanje.

De Spaanse belastingdienst had een schikking aangeboden, maar Shakira wees dat af. Daarom volgde een strafproces. Het genoemde bedrag dat Spanje van haar eist is inmiddels betaald, inclusief drie miljoen aan rente.

Op 20 november is er een zitting over de al langer lopende kwestie.

 

NB: Bij de oorspronkelijke plaatsing van dit bericht zijn de aanhalingstekens in de kop weggevallen. Die zijn inmiddels weer toegevoegd, omdat naar een ander medium wordt verwezen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.