Nieuws

Aandeel nieuwe elektrische auto’s in 2023 ruim dertig procent

In 2023 werden in Nederland 369.791 nieuwe personenauto's geregistreerd, een stijging van negentien procent vergeleken met het voorgaande jaar. Ruim dertig procent van de nieuw verkochte auto’s was elektrisch. De Tesla Model Y was de best verkochte auto van 2023.

Dat blijkt uit officiële cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. Met bijna 370.000 verkochte auto’s is de eerdere prognose van 340.000 ruimschoots gehaald. De groei is grotendeels toe te schrijven aan een inhaalslag van uitgestelde leveringen uit 2022, stellen de brancheorganisaties.

Na die inhaalslag in de eerste maanden normaliseerde de markt zich tegen het einde van het jaar. In december werden 26.577 nieuwe auto's geregistreerd, een afname van veertien procent ten opzichte van dezelfde maand in 2022.

Elektrisch

Van de totale nieuwverkoop was 1,1 procent een dieselauto, 30,4 procent benzine, 37,1 procent hybride en 30,8 procent elektrisch. Het aandeel elektrische auto’s in het totale aantal registraties lag daarmee afgelopen jaar bijna 7,5 procent hoger dan in 2022, toen het aandeel EV's in de nieuwverkoop 23,5 procent bedroeg. Nieuwe elektrische auto’s worden vooral zakelijk verkocht.

RAI Vereniging en BOVAG benadrukken het belang van subsidiëring en fiscale stimulering van elektrische voertuigen. De organisaties zijn bezorgd over de periode na 2025, vanwege het gebrek aan stimulans om over te stappen naar elektrisch rijden. De brancheverenigingen pleiten voor een gewichtscorrectie in de Motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's vanaf 2026.

Het blijft vooralsnog afwachten welke invloed de stimulering en subsidiering hebben op de vraag en aanschaf van elektrische auto’s bij particuliere en zakelijke kopers. Verder spelen economische ontwikkelingen een belangrijke rol. Voor 2024 verwachten RAI Vereniging en BOVAG dat er in totaal 360.000 auto’s geregistreerd gaan worden.

Meestverkochte auto

Volkswagen was in 2023 het meest geregistreerde merk in Nederland, met 9,5 procent marktaandeel. Kia volgt kort daarna met een marktaandeel van 9,1 procent. De meest verkochte auto in 2023 was de Tesla Model Y, met een aandeel in de elektrische markt van 12,1 procent en 13.758 registraties.

De niet-elektrische Kia Picanto werd in totaal 10.530 keer op kenteken gezet en was daarmee qua verkopen de nummer twee. De Peugeot 208 bezet met 9.007 registraties de derde plek en is zowel elektrisch als met brandstofmotor verkrijgbaar. De elektrische variant van de 208, goed voor ruim zestig procent van de verkopen van dat model, is ook populair bij accountants in opleiding.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.