Nieuws

AFM beboet bedrijf Harry Mens om laks witwasonderzoek

Een bedrijf van tv-presentator Harry Mens heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete gekregen van 94.000 euro. De financieel dienstverlener Zwaan Finance deed volgens de toezichthouder te weinig om witwassen of financiering van terrorisme te voorkomen, terwijl dit wel verplicht is.

Mens' bedrijf beheert zeven fondsen voor beleggingen in vastgoed. Dergelijke beleggingsinstellingen zijn verplicht goed na te gaan waar het geld vandaan komt dat cliënten in hun fondsen stoppen, om te voorkomen dat crimineel geld via hen wordt witgewassen.

Zwaan Finance valt als beheerder van beleggingsinstellingen onder het registratieregime (light-beheerder). Deze groep is uitgezonderd van een vergunningplicht, maar staat wel onder toezicht van de AFM voor wat betreft de Wwft-regelgeving. De overtredingen vonden plaats in de periode tussen juli 2018 en oktober 2022.

Poortwachter

Zwaan Finance, waar de Business Class-presentator bestuurder van is, schoot volgens de AFM onder andere tekort bij controles van nieuwe cliënten. Ook zou het bedrijf verplichte controles op zakelijke relaties en hun transacties niet hebben uitgevoerd. Daarnaast checkte het bedrijf niet of cliënten of hun uiteindelijke opdrachtgevers politiek prominente personen zijn, terwijl de risico's op witwassen bij deze doelgroep hoger wordt ingeschat. "Zwaan Finance heeft haar rol als poortwachter niet naar behoren vervuld", aldus de toezichthouder.

De AFM vindt de overtredingen "ernstig verwijtbaar", maar legt een boete op die veel lager is dan het basisbedrag van 500.000 euro. Dat komt doordat Zwaan Finance een relatief klein bedrijf is.

Bron: ANP/AFM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.