Nieuws

Ondanks wereldwijde onrust betere risicoscore van veel landen

Ondanks de toegenomen mondiale onrust verbeterde vorig jaar de (economische) risicoscore van de belangrijkste handelslanden wereldwijd. Zo is in 21 landen sprake van een verbetering. In maar vier landen was de risicoscore slechter dan in 2022.

Nederland hoort tot de groep landen met een zeer laag risico om zaken mee te doen ('AA1-status'), zo blijkt uit de Country Risk Atlas van Allianz Trade. Aan de hand van de laatste economische ontwikkelingen, het ondernemersklimaat en eigen gegevens over faillissementen monitort deze kredietverzekeraar voor 83 landen ieder kwartaal het landenrisico.

Trend omgedraaid

In 2022 was de trend totaal anders dan in het afgelopen jaar, want destijds verbeterde het risicoprofiel van slechts acht landen en gingen er zeventien op achteruit. In 2022 werden de risicobeoordelingen grotendeels beïnvloed door de oorlog in Oekraïne, aldus de kredietverzekeraar. "In 2023 toonde de economie opmerkelijke veerkracht, ondanks het agressieve rentebeleid en de toegenomen onrust in de wereld."

Afrika liet in 2023 de meeste verbeteringen zien (tien), gevolgd door Europa (zes). In Azië en Amerika verbeterde de situatie alleen in China en Uruguay. Ondanks de verbetering blijft Afrika het continent met de grootste problemen op het gebied van liquiditeit en toegang tot internationale markten. Vrijwel overal nam het liquiditeitsrisico toe, aldus Allianz.

Het mondiale risico van niet-betaling voor bedrijven in 2023 ligt iets boven de twee (gemiddeld risico), dat is stabiel vergeleken met 2022 en bijna terug op het niveau van 2019. Regionaal gezien ligt de gemiddelde risicobeoordeling van Afrika boven de drie (gevoelig), terwijl het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Oost-Europa (inclusief Rusland) dichtbij, maar net daaronder liggen. Azië-Pacific ligt iets boven niveau twee en West-Europa en Noord-Amerika liggen dicht bij één (laag).

Verslechtering in 2024?

Of de verbetering van de landenrisico's wereldwijd doorzet is de vraag. Allianz Trade houdt rekening met een verslechtering in 2024 . Belangrijke risicofactoren die Allianz Trade voor 2024 heeft geïdentificeerd, zijn onder meer liquiditeitsbeperkingen in een omgeving van hoge publieke en private schulden en hoge rentetarieven. Ook verwacht de kredietverzekeraar een stijgend aantal bedrijfsfaillissementen (+8 procent wereldwijd in 2024), waarbij Europa en de VS voorop lopen in de versnelling. Verder is sprake van veranderingen in de mondiale aanbodketens en een geopolitiek die in toenemende mate polariseert.

Volgens Johan Geeroms, director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, is het opletten geblazen voor ondernemers, als het gaat om betalingsgedrag: "Op een gegeven moment is de rek eruit. En dan is de verleiding groot om facturen later te betalen. Dat brengt een sneeuwbaleffect op gang. Door later te betalen brengen bedrijven elkaar in moeilijkheden." Geeroms zegt over 2024 dat de verwachte renteverlaging en de daling van de inflatie weer verzachtend kunnen werken.

Risicoprofiel Nederland

In de paragraaf die Allianz Trade aan Nederland wijdt, wordt benadrukt dat de groei van de Nederlandse economie ook de komende kwartalen zwak blijft. Pas in de tweede helft van het jaar zal enig herstel zichtbaar worden, met uiteindelijk een groei van het bbp met +0,6 procent in 2024.

Na de onzekerheid door de vele prijsverhogingen van de achterliggende periode herstelt het consumentenvertrouwen zich komend jaar enigszins. Over de nieuwe regering zegt het rapport dat het kabinet een oplossing zal moeten vinden voor de stikstofcrisis die diverse sectoren in een wurggreep houdt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.