Nieuws

Transparantieverslag KPMG: omzet stijgt, integrated report uitgesteld wegens fraudeonderzoek

De omzet van KPMG Accountants is met 11,5 procent gestegen in het boekjaar 2022/2023. Het Integrated Report van KPMG laat nog op zich wachten, omdat de resultaten van het onderzoek naar examenfraude nog niet bekend zijn.

Dat meldt KPMG Accountants in zijn Transparency Report. Het verslag opent met een brief van de raad van bestuur over de examenfraude. "Laten we duidelijk zijn: het delen van antwoorden is volstrekt onaanvaardbaar. Onze dienstverlening is gebaseerd op vertrouwen en we moeten te allen tijde integer handelen."

Oorzakenanalyse

Volgens KPMG laat de manier waarop het kantoor op deze gebeurtenissen reageert, "het ware karakter" van de organisatie zien. "Wij willen begrijpen waarom dit is gebeurd. Daarom hebben we verschillende onderzoeksmethoden uitgevoerd en zijn we begonnen met een grondige oorzakenanalyse, zodat we corrigerende maatregelen kunnen nemen voor daadwerkelijke verandering. We moeten ons begrip van ethische cultuur en gedrag verdiepen, het belang van het uitspreken en elkaar ter verantwoording roepen opnieuw bevestigen, pogingen ondernemen om wangedrag te rationaliseren en aan onze mensen opnieuw duidelijk maken wat we verwachten, in termen van toon en ethische praktijk."

Uitstel

Eind vorig jaar was de verwachting dat KPMG uiterlijk eind januari met de uitkomsten van het onderzoek naar examenfraude zou komen. Volgens een woordvoerder verschijnt het Integrated Report van de organisatie nu uiterlijk op 31 maart aanstaande.

Het kantoor stelt in het transparantieverslag in een afrondende fase van het onderzoek te zitten. "Om details van de bevindingen op te kunnen nemen in ons Integrated Report 2022/2023, besloten we de publicatie daarvan uit te stellen. In de tussentijd brengen wij dit aparte transparantieverslag van KPMG Accountants NV over 2022/2023 uit."

Eerder maakte KPMG melding van gemiddeld ruim honderd gevallen van examenfraude per jaar gedurende vijf jaar; die aantallen worden in het transparantieverslag herhaald. 

Omzetstijging

KPMG Accountants rapporteert een omzetstijging van 11,5 procent in 2022/2023, van 351,4 miljoen euro naar 391,9 miljoen.

Die groei zit voor het grootste gedeelte bij de niet-oob klanten, waar de omzet steeg van 168 miljoen euro naar 196,1 miljoen (16,7 procent), terwijl de oob-inkomsten stegen van 83,3 mijoen euro naar 90,7 miljoen (8,9 procent).

Management

KPMG Accountants start het nieuwe boekjaar met een vernieuwd managementteam, met Mariska van de Luur als head of assurance. Van de Luur volgde eind oktober vorig jaar Marc Hogeboom op, die eerder aftrad in verband met de examenfraude.

KPMG noemt haar expertise op het gebied van "people management en ervaring met het implementeren van cultuurprogramma's" van "cruciaal belang" voor het versterken van de ethische cultuur en het tegelijkertijd kunnen concentreren op het "verder verhogen van de auditkwaliteit".

In de raad van commissarissen begint Sandra Berendsen aan een eerste termijn van vier jaar. Bernard Wientjes heeft toegezegd om voor een periode van maximaal achttien maanden voorzitter van de rvc te zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.