Nieuws

KPMG Nederland wacht nog even met publicatie jaarcijfers

De Nederlandse KPMG-organisatie wacht nog even met de publicatie van de jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2022-2023. Het kantoor wil de uitkomsten van het eigen onderzoek naar examenfraudes nog meenemen in het jaarverslag.

Normaal publiceert KPMG de eigen cijfers in december, maar dat wordt nu naar verwachting een maand later, zo meldt het FD. Een woordvoerder stelt tegenover de krant dat KPMG zoveel als mogelijk wil kunnen rapporteren over het onderzoek naar het delen van antwoorden van toetsen. Wettelijk kan KPMG de jaarcijfers nog tot eind januari 2024 deponeren.

Inmiddels is het kantoor al een jaar bezig met de geconstateerde examenfraude; in december 2022 werd daarover in het jaarverslag van de Nederlandse KPMG-organisatie voor het eerst bericht. In juli jl. bleken de eerste uitkomsten reden voor het vertrek van Marc Hogeboom als bestuurslid en Roger van Boxtel als rvc-voorzitter.

Op verzoek van de AFM doen inmiddels ook de andere vijf oob-kantoren onderzoek naar mogelijke examenfraude. Eerder gaven enkele kantoren aan dat ze voor het eind van dit jaar meer wilden melden over de uitkomsten van hun intern onderzoek. Bij Deloitte vertrok in oktober jl. bestuurslid Rob Bergmans vanwege de kwestie, al zijn de uitkomsten van het onderzoek bij dat kantoor nog niet gepubliceerd.

Wereldwijd

Internationaal kwam KPMG wel met cijfers over het boekjaar 2022-2023, dat liep tot 30 september jl. De wereldwijde organisatie behaalde een omzet van ruim 36 miljard dollar, een groei van vijf procent ten opzichte van het jaar ervoor. Binnen de accountantstak bedroeg de groei negen procent. Het aantal werknemers wereldwijd steeg in het verslagjaar naar in totaal 273.000 mensen.

In het vorige boekjaar groeide KPMG internationaal nog met veertien procent. Het FD stelt dat ook de big four, net als grote consultancyhuizen, last krijgen van de terugloop in consultancy-opdrachten, mede door het onzekere economische klimaat.

De internationale bestuursvoorzitter van KPMG, Bill Thomas, benadrukte bij de presentatie van de jaarcijfers te blijven geloven in een multidisciplinaire aanpak en niet in een splitsing, zoals EY eerder tevergeefs probeerde te realiseren. KPMG wil de komende drie jaar ruim vier miljard dollar investeren in technologie, ESG en het werven en behouden van talent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.