Nieuws

NOB krijgt vragen van fiscalisten over onderzoek naar examenfraude

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) krijgt vragen van leden over de verplichte jaarlijkse e-learning en kennistoets van de NOB over de beroeps- en gedragsregels. Leden willen weten of die e-learning ook betrokken wordt in onderzoeken naar mogelijke examenfraude.

Vraag is hoe de e-learning moet worden gekwalificeerd, in het licht van onderzoeken die accountants- en advieskantoren momenteel doen naar examenfraude binnen hun organisatie, zo meldt de NOB. 

Aanvankelijk ging het uitsluitend om onderzoeken bij oob-vergunninghouders, maar inmiddels is ook andere accountantsorganisaties gevraagd te onderzoeken of mogelijk examenfraude heeft plaatsgevonden. Daarover heeft de NBA een brief uitgestuurd aan reguliere vergunninghouders.

E-learning

“Zo’n onderzoek strekt zich vaak ook uit over de belastingadviseurs werkzaam bij deze organisaties, waardoor de vraag opkomt of de e-learning hier onderdeel van moet zijn”, zo schrijft de NOB. Ten behoeve van afstemming met toezichthouder AFM over de vraag hoe die e-learning te kwalificeren, licht de beroepsorganisatie op de eigen website nog een keer doel en opzet van de e-learning toe.

Sinds 2023 zijn alle leden verplicht ieder jaar deel te nemen aan een e-learning van de NOB, die deel uitmaakt van de jaarlijkse PE-verplichting. Wordt de e-learning niet voltooid, dan treedt het PE-sanctiebeleid in werking. Het herhaaldelijk niet voldoen kan uiteindelijk consequenties hebben voor het NOB-lidmaatschap, aldus de beroepsorganisatie van fiscalisten.

Het is volgens de organisatie niet aan de NOB is om te bepalen of de e-learning wel of niet valt onder de definitie van een ‘examen’, zoals die door de AFM gebruikt wordt. De NOB legt alleen uit hoe de e-learning past in de lidmaatschapsvereisten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.