Nieuws

Advocaat noemt ontslag medewerkers KPMG rondom examenfraude 'willekeur'

Dat een aantal medewerkers van KPMG is ontslagen vanwege de betrokkenheid bij examenfraude, is volgens arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma een te zware sanctie. In zijn optiek zijn die medewerkers slachtoffer van "willekeur".

Dat stelt de advocaat tegenover het FD. KPMG heeft na het interne onderzoek naar het delen van (antwoorden van) toetsingen "een handvol" medewerkers ontslagen, hoewel er gedurende minstens vijf jaar ieder jaar zo'n honderd medewerkers bij betrokken waren. Draaisma noemt dat "willekeur". Hij stond zelf een ontslagen consultant van KPMG bij in diens conflict over zijn ontslag, aldus het FD.

De analyse van Draaisma, medeoprichter van Palthe Oberman Advocaten, is ook bedoeld als signaal aan andere accountantskantoren waar nog onderzoeken lopen naar mogelijke examenfraude. In zijn optiek is de arbeidsrechtelijke kant van de zaak "onderbelicht". Hij denkt dat KPMG een voorbeeld heeft willen stellen door een aantal mensen te ontslaan, maar die medewerkers ervaren dat als "disproportioneel".

Cultuur

KPMG stelt in een reactie naar het FD dat het delen van antwoorden een integriteitsschending en een schending van het kantoorbeleid was en is. "KPMG heeft de betrokken medewerkers, ongeacht functie of functieniveau, gesanctioneerd op basis van het bestaande sanctiebeleid."

Draaisma stelt echter dat er sprake was van een cultuur binnen KPMG, iets wat ook blijkt uit het boetebesluit van de Amerikaanse toezichthouder PCAOB. Die stelt dat een "verkeerde toon aan de top zorgde voor een diepgaand probleem met de cultuur van het bedrijf".

Draaisma heeft zijn betoog ook op schrift gezet; dat artikel is op Accountant.nl te lezen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.