Nieuws

Twee derde van de werknemers wil dit jaar een betere werk-privébalans

Salarissen zullen in 2024 maar minimaal stijgen. Daarom moeten werkgevers het vooral hebben van secundaire arbeidsvoorwaarden bij het werven en behouden van medewerkers. Vooral een verbetering van de werk-privébalans wordt gewaardeerd.

Naast een reiskostenvergoeding (80 procent) worden een pensioenregeling (73 procent), een bonusregeling (64 procent) en leaseauto (58 procent) door de meeste organisaties al aangeboden. Flexibiliteit en een goede werk-privébalans is echter wat echt telt voor werknemers; 68 procent vindt dat zijn of haar werkgever meer aandacht moet besteden aan een goede werk-privébalans.

Dat blijkt uit onderzoek dat recruitmentorganisatie Robert Walters uitvoerde onder 350 Nederlandse werkgevers en professionals werkzaam in onder andere accounting & finance, legal en HR. Rob Steur, business director bij Robert Walters, spreekt van "een signaal dat werkgevers niet kunnen negeren".

Vierdaagse werkweek

Bijna alle ondervraagde organisaties (86 procent) hebben het afgelopen anderhalf jaar iets gedaan om hun secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Vaak staat hierin de verbetering van de work-life balance centraal. "Denk aan het bieden van een sportschoolabonnement, extra vakantiedagen, meer ouderschapsverlof of zelfs sabbaticals", aldus Steur.

De introductie van een collectieve vierdaagse werkweek, die bij veel professionals op enthousiasme kan rekenen, lijkt in Nederland echter nog ver weg. Slechts drie procent van de ondervraagde bedrijven overweegt zo'n drastische maatregel in te voeren.

Hybride werken de norm

Nederlandse werkgevers staan wel open voor hybride werken. Als werknemers het voor het zeggen hebben, werken zij het liefst de helft van de week thuis. Maar acht procent van de professionals ziet het nog zitten om vijf dagen per week op kantoor te zitten.

"Het faciliteren van flexwerken is inmiddels een hygiënefactor geworden", meent Steur. Werkgevers bewegen hier goed in mee, ziet hij. "Slechts een op de vier werkgevers verwacht zijn of haar werknemers vaker dan drie dagen per week op kantoor. Bij de meeste bedrijven is hybride werken nu de norm." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.