Nieuws

Uitzendkrachten draaiden vorig jaar opnieuw minder uren

Uitzendkrachten in Nederland hebben het afgelopen jaar 14 procent minder uren gedraaid dan in 2022. Daarmee laat de uitzendbranche voor het tweede jaar op rij krimp zien.

Dat maakte uitzendbrancheorganisatie ABU bekend. In alle sectoren daalde het aantal uren, maar de grootste afname kwam voor rekening van de administratieve sector. Daar werkten uitzendkrachten in 2023 bijna een kwart minder uren dan het jaar daarvoor. Voor de industriële sector en de technische sector was de daling respectievelijk 9 procent en 10 procent. Ook de totale omzet in de branche liep terug, met 2 procent op jaarbasis.

Vast contract

Volgens een woordvoerster van de ABU zijn er verschillende oorzaken voor de krimp, waarbij onder meer de krapte op de arbeidsmarkt de uitzendbranche parten blijft spelen. Daardoor krijgen mensen bijvoorbeeld sneller een vast contract bij een werkgever. Ook ondersteunen uitzendbureaus bedrijven steeds vaker bij werving en selectie, in plaats van dat zij uitzendpersoneel leveren, aldus de zegsvrouw.

In 2021 lag het aantal gewerkte uren nog 15 procent hoger en steeg de omzet met 18 procent. Die groei kwam met name door het herstel van coronajaar 2020, het jaar daarvoor. Toen liep de economie als gevolg van lockdowns flinke schade op en kwamen veel uitzenders zonder werk te zitten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.