Arbeidsrecht

Registratieplicht uitzendbureaus raakt ook accountants

Sinds 1 juli 2012 mogen ondernemingen in Nederland alleen nog arbeidskrachten 'uitzenden' als ze in het Handelsregister zijn ingeschreven onder vermelding van de activiteit “het ter beschikking stellen van arbeidskrachten”. Overtreding kan een forse boete opleveren. Dit raakt ook accountantskantoren en 'inleners'.

Daniëlle Dubbel

Sinds 1 juli 2012 mogen ondernemingen in Nederland alleen nog arbeidskrachten ‘uitzenden’ als ze in het Handelsregister zijn ingeschreven onder vermelding van de activiteit “het ter beschikking stellen van arbeidskrachten”. Overtreding kan een forse boete opleveren. Dit raakt ook accountantskantoren en ‘inleners’.

Sinds 1 juli 2012 mogen ondernemingen in Nederland alleen nog arbeidskrachten 'uitzenden' als ze in het Handelsregister zijn ingeschreven onder vermelding van de activiteit "het ter beschikking stellen van arbeidskrachten". Overtreding kan een forse boete opleveren. Dit raakt ook accountantskantoren en 'inleners'.

De registratieplicht betekent dat degene die arbeidskrachten uitzendt, als uitzendbureau in het Handelsregister moet zijn ingeschreven. Wanneer dit niet het geval is mag de inlener geen arbeidskrachten van het betreffend uitzendbureau inlenen.

Met de verplichte registratie in het Handelsregister wordt controle op de naleving van de CAO Uitzendbranche een feit. Op deze manier worden malafide uitzendbureaus aangepakt.

Op niet-naleving van deze verplichting staat een boete. Zowel de onderneming die zich niet als uitlener bij de Kamer van Koophandel registreert als de inlener die gebruik maakt van de diensten van zo'n onderneming loopt het risico op deze boete, die behoorlijk in de papieren kan lopen. Zo bedraagt de boete bij de eerste overtreding 12.000 euro per werknemer, bij de tweede overtreding 24.000 en bij de derde 36.000 euro.

De hoogte van de boete is bij ministeriële regeling bepaald. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met de Kamer van Koophandel.

Ondernemingen die werknemers ter beschikking stellen kunnen zich naast de registratie bij de KvK laten certificeren bij de Stichting Normering Arbeid (SNA). Dit is niet verplicht, maar de Belastingdienst en de Inspectie SZW krijgen straks wel de mogelijkheid om de namen van ondernemingen die een overtreding hebben begaan, door te geven aan de SNA. Op die manier probeert de overheid frauderende ondernemingen uit het register te houden en de kwaliteit van het certificaat van de SNA te verbeteren.   

In de praktijk blijkt vooral de reikwijdte van het verbod vragen op te roepen. Het verbod heeft namelijk niet alleen betrekking op uitzendbureaus, maar kan bijvoorbeeld ook gelden voor het accountants- of administratiekantoor dat een werknemer bij een cliënt detacheert.

In essentie gaat het om het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander voor het verrichten van arbeid anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst met die ander, onder toezicht en leiding van die ander.

Het accountants- of administratiekantoor dat een werknemer detacheert bij een cliënt, is verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister met als (neven)activiteit het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Ook werkgevers die voldoen aan de in de vorige alinea genoemde definitie van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten moeten zich als zodanig inschrijven in het Handelsregister om te voorkomen dat zij of degenen aan wie zij arbeidskrachten ‘uitlenen', boetes krijgen opgelegd.

Mr. Daniƫlle Dubbel is jurist/mediator Pro Casus.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.