Nieuws

Uitzendbureaus misbruiken ontslag op staande voet

Uitzendbureaus misbruiken ontslag op staande voet als constructie voor financieel gewin. Dat stelt de Arbeidsinspectie, na onderzoek bij dertien uitzendbureaus die arbeidsmigranten hebben werken in de vleesverwerkende industrie.

Bij drie van de onderzochte bedrijven was er bij 40 tot 80 procent van de werknemers sprake van ontslag op staande voet. In de administraties van die drie bedrijven staan in totaal meer dan 7000 vermeldingen van ontslag op staande voet. Hierdoor stoppen betalingen aan de werknemer direct.

Voor uitzendbureaus is dat financieel gezien gunstig, maar werknemers zijn er de dupe van, stelt de Arbeidsinspectie. De werknemer loopt bij ontslag op staande voet opgebouwd vakantiegeld en uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen mis. Het gaat vaak om honderden euro's of meer, aldus de Arbeidsinspectie. Ook is de werknemer in formele zin "verwijtbaar werkloos", waardoor diegene bijvoorbeeld het recht op een WW-uitkering verliest.

Vergoeding

Als een werknemer steelt, geweld toepast of op een andere manier iets doet waardoor het voor de werkgever niet meer redelijk is om diegene in dienst te houden, kan die op staande voet worden ontslagen. De werknemer is de werkgever dan een vergoeding verschuldigd, bijvoorbeeld voor kosten om vervanging te regelen. Praktisch voor de werkgever is om die te verrekenen met de 'eindafrekening' van de werknemer. Deze komt bijna altijd uit op 0 euro, schrijft de Arbeidsinspectie.

Werknemers zijn er bovendien vaak niet van op de hoogte dat ze op staande voet zijn ontslagen, zegt de Arbeidsinspectie ook. Vaak gaan ze daarna zelfs weer aan de slag voor hetzelfde uitzendbureau. Door die onwetendheid stappen werknemers vermoedelijk maar weinig naar de rechter om het ontslag aan te vechten, terwijl dat bij ontslag op staande voet wel mogelijk is.

Uitbuiting

Volgens vakbond FNV is het misbruiken van ontslag op staande voet door uitzendbureaus weer “een nieuwe vorm van uitbuiting van uitzendkrachten”. De vakbond verbaast zich over “de creatieve manier” waarop bedrijven in de uitzendsector telkens weer de regels omzeilen. Ook vakbond CNV noemt het misbruik "schandalig" en pleit ervoor om snel boetes op te leggen.

“Wegwezen”, zegt brancheorganisatie Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) over dergelijke uitzendbureaus. "Hard aanpakken, hoort niet thuis in onze branche”, aldus de koepelorganisatie. "Tegen dit soort malafide praktijken is geen regel opgewassen."

De Arbeidsinspectie gaat samen met andere overheidsinstanties kijken hoe ze misbruik van de constructie kunnen voorkomen.

Bron: ANP/Arbeidsinspectie  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.