Fiscus wil zwart geld opsporen via verzekeraars
De Belastingdienst onderzoekt de mogelijkheid om via verzekeraars zwart geld op te sporen. Dit plan volgt na een uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalt dat verzekeraars ook inkomensverlies uit zwart werk moeten vergoeden bij letselschade.
Dat meldt het FD. De fiscus hoopt dat de uitspraak van de Hoge Raad het mogelijk maakt om achterstallige belastinginkomsten te innen en boetes op te leggen aan zwartwerkers.
Op 12 april 2024 oordeelde de Hoge Raad dat slachtoffers van een ongeval recht hebben op een schadevergoeding die ook inkomsten uit zwart werk omvat. Dit was een bevestiging van een eerder arrest en vormt nu een potentiële nieuwe bron van informatie voor de Belastingdienst.
De dienst overweegt specifiek om letselschadevergoedingen van verzekeraars op te vragen. Hiermee kan de Belastingdienst onderzoek doen naar mogelijk verborgen inkomsten. Hoewel de Belastingdienst bevestigt dat er contact is geweest met verzekeraars over het delen van deze informatie, zegt de fiscus tegen het FD dat er nog geen formeel informatieverzoek is gedaan. De fiscus zegt dat er eerst duidelijke procedureafspraken moeten worden gemaakt in verband met privacywetgeving.
Rechtszaak
De aanleiding voor dit onderzoek ligt bij een specifieke rechtszaak waarin een zelfstandige bij een ongeval tijdens kabelwerkzaamheden op een basisschool letsel opliep. De verzekeraar van de school wilde alleen het inkomen vergoeden dat de man officieel had opgegeven aan de Belastingdienst.
De zelfstandige bleek het grootste deel van zijn inkomen te hebben verzwegen. Volgens zijn belastingaanfigte had hij in 2014 bijna 12.000 euro verdiend, terwijl hij zwart ruim vijftigduizend euro had ontvangen. De Hoge Raad besloot dat ook dit niet-aangegeven inkomen mee moest worden genomen in de schadevergoeding.
Privacy en rechtsbescherming
Deskundigen waarschuwen voor de juridische en ethische risico's die verbonden zijn aan de opsporingsplannen van de fiscus. De fiscus mag op basis van eerdere gerechterlijke uitspraken geen grote hoeveelheden data zonder specifieke aanleiding opvragen, stellen zij, onder meer omdat de Belastingdienst in het verleden daarbij volgens rechters grenzen heeft overschreden. Bovendien kan het verschoningsrecht van advocaten in letselschadezaken problemen opleveren, wat het opvragen van informatie extra ingewikkeld maakt.
Het Verbond van Verzekeraars heeft bevestigd dat er overleg is geweest met de fiscus, maar zegt tegen het FD dat het "prematuur" is om te reageren op een eventueel formeel informatieverzoek van de fiscus.
Gerelateerd
Internetconsultatie wetsvoorstel rapportageverplichting crypto-aanbieders
Aanbieders van cryptodiensten worden per 1 januari 2026 verplicht om gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. Een...
Grote Nederlandse banken direct betrokken bij belastingontwijking
Grote Nederlandse banken faciliteren op grote schaal belastingontwijking via Nederland. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, dat de financiële...
Coca-Cola moet in VS miljarden belastingachterstand betalen
Coca-Cola moet in de Verenigde Staten miljarden dollars betalen, omdat het bedrijf eerder niet genoeg belasting had afgedragen.
Trouw: Nike betaalt amper belasting in Nederland
Het Amerikaanse concern Nike regelt de wereldwijde distributie van alle sportkleding via Nederland. Uit onderzoek van Trouw blijkt echter dat het bedrijf daarover...
G20-landen gaan werken aan belasting voor superrijken
De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de superrijken. Ze hebben...