Rapport: risicovolle obligaties op balans banken is systeemrisico
Banken en verzekeraars hebben een te grote blootstelling aan risicovolle obligaties, waardoor kapitaalbuffers minder groot zijn dan gerapporteerd.
Dat concludeert Bram van der Kroft van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Volgens Van der Kroft hebben banken en verzekeraars te veel bedrijfsobligaties met een hoog risico op de balans staan. Als deze obligaties op de juiste manier worden meegerekend op de balans dan zouden kapitaalbuffers van Nederlandse banken 4 procent lager uitkomen. Het gaat om een bedrag van 6 miljard euro op een totale kapitaalbuffer van 148,5 miljard euro.
Volgens de onderzoekers is het probleem terug te voeren op hoe kredietbeoordelaars omgaan met het plaatsen van obligaties in bepaalde risicoklassen. "De huidige wetgeving voor banken en verzekeraars is sterk afhankelijk van de kredietscores. Ons onderzoek toont aan dat financiële instellingen hier gebruik van maken door obligaties met een relatief hoog rendement en risico op de balans te nemen, gegeven de kredietscore. Wij laten zien dat dit kanaal extra systeemrisico met zich meebrengt", aldus de onderzoekers in het economenvakblad ESB.
Korte termijn
De banken en verzekeraars overtreden de regels niet, want deze methode van beleggen is toegestaan. Volgens Van der Kroft weten toezichthouders ervan, maar staan ze het oogluikend toe.
Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance bij Tilburg University, zegt tegen het FD dat banken prikkels hebben om risico's in hun voordeel te benutten. Daarmee komt de focus te veel te liggen op het kortetermijnrendement, wat op de lange termijn slecht is voor de financiële stabiliteit.
De Nederlandse banken ING, ABN Amro en Rabobank zeggen zich niet te herkennen in het rapport. Ze benadrukken dat ze aan de eisen van toezichthouders voldoen en Rabobank wijst er ook op dat ze al extra ruimte buffers hanteert boven de minimale vereisten.
Gerelateerd
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
DNB: versoepeling van bankenregels is slecht idee
Een versoepeling van de regels voor de bankensector is een slecht idee. Daarop hamert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens de jaarvergadering...
Volksbank kiest PwC als nieuwe accountant
Op voordracht van de raad van commissarissen van de Volksbank heeft aandeelhouder NLFI op 17 oktober PwC benoemd als controlerend accountant voor de Volksbank, voor...
Staat wil belang in ABN Amro terugbrengen tot zo'n 30 procent
Minister Eelco Heinen van Financiën wil het staatsbelang in ABN Amro terugbrengen van 40,5 procent tot zo'n 30 procent. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij...
Geef banken hun rol terug als financier van het mkb
Banken zijn zoveel tijd en geld kwijt aan het voldoen aan wet- en regelgeving, dat het ten koste gaat van een van hun kerntaken: het verstrekken van leningen aan...