Nieuws

Deloitte vanaf boekjaar 2026 accountant van ING

Na een uitgebreide selectieprocedure heeft ING Groep besloten om de controle van de bank vanaf het boekjaar 2026 te gunnen aan Deloitte. De aandeelhoudersvergadering van ING besluit in april aanstaande ook over herbenoeming van KPMG als accountant voor de boekjaren 2024 en 2025.

ING meldt dat de benoeming van Deloitte in moet gaan per 1 januari 2026, vooralsnog voor een periode van vier jaar. Volgens het FD is de keus voor Deloitte als toekomstige accountant van de bank "verrassend", omdat Deloitte in Nederland "verreweg" de minste financiële instellingen heeft als controleklant. De krant noemt de wisseling daarom "een aardige coup".

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en beleggersorganisatie Eumedion spraken eerder hun zorg uit over de beperkte keus aan controlerend accountants voor financiële instellingen. "De afwezigheid van Deloitte als accountant in de financiële sector werd in de markt als een potentieel probleem gezien, omdat het controleren van de boeken van een financiële instelling relatief zwaar is en een beetje als een vak apart wordt gezien", aldus het FD.

Strategische keuzes

Deloitte doet wel veel advieswerk in de financiële sector. Volgens de bij de selectie betrokken partner Remy Maarschalk van Deloitte Accountants markeert het verwerven van ING als controleklant de "strategische keuzes" van het kantoor. "Wij streven naar een gebalanceerde klantportefeuille met audit- en adviesrelaties", stelt hij tegenover het FD.

De aandeelhouders van ING moeten nog wel instemmen met de voordracht van Deloitte. Op de komende AvA van 22 april staat tevens de herbenoeming geagendeerd van KPMG als controleur voor de boekjaren 2024 en 2025 van ING. Daarna moet volgens de regels roulatie van de extern accountant plaatsvinden; KPMG controleert ING sinds 2016.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.