Nieuws

ESG-beweging krijgt steeds meer tegengas

In Europa lopen momenteel meerdere rechtszaken tegen bedrijven om snellere verduurzaming af te dwingen. In de Verenigde Staten gebeurt echter steeds vaker het tegenovergestelde: bedrijven en investeerders die actief werken aan duurzaamheid krijgen steeds vaker te maken met anti-ESG politici, investeerders en bedrijven.

Dat meldt het Financieele Dagblad. In de VS wordt ESG steeds vaker aangehaald als een kenmerk van wat sommige politici woke-kapitalisme noemen. Er is momenteel een toenemend aantal rechtszaken en een maatschappelijke discussie over de rol van bedrijven, waarbij het anti-ESG kamp vindt dat onder meer grote vermogensbeheerders zoals Vanguard en Blackrock misleidende uitspraken doen over verwachte rendementen bij vergroening van hun beleggingsstrategieën.

In New Hampshire wordt zelfs gesproken over het strafbaar stellen van het meewegen van ESG bij investeringsbeslissingen. Republikeinse leiders, waaronder gouverneur Ron DeSantis van Florida, zeggen het pure kapitalisme te verdedigen, waarbij bedrijven zich enkel zouden moeten richten op winstmaximalisatie.

Milieu en Mens

Het lijkt volgens het FD op dat dit sentiment overwaait naar Europa. Zo heeft een derde partij, Stichting Milieu en Mens, zich gemengd in de zaak van Milieudefensie tegen Shell. Gert Reedijk, die op de lijst stond voor Forum van Democratie bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, is voorzitter van de stichting, die als derde partij in de zaak zegt op te komen voor de "portemonnee van de gemiddelde Nederlander". Reedijk meent dat Milieudefensie niet in het algemeen belang handelt, "al zeggen ze van wel".

Er zijn volgens het FD meer partijen zoals de stichting van Reedijk die zich mengen in rechtszaken die om duurzaamheid draaien. Ook is de verwachting dat een eventueel nieuw kabinet met de PVV kritisch zal zijn op duurzaamheidsinitiatieven. De speelruimte is in tegenstelling tot de VS in Europa echter niet heel groot, vanwege bestaande EU-richtlijnen.

Optimistisch

Alexander Spek, ESG Lead bij PwC Nederland, zegt nog niet echt een tegenbeweging van betekenis te zien in Nederland. PwC werkt met een variëteit aan klanten samen op het terrein van ESG, stelt hij. "Sommige omarmen duurzaamheid volmondig en werken hard aan het benutten van kansen en het beperken van de risico's. Anderen nog niet. Omdat de relevantie nog onvoldoende duidelijk is, of zij het belang van duurzaamheid voor hun bedrijfsmodel nog niet inzien. Maar een tegenbeweging met meer ideologisch-gemotiveerde bezwaren tegen verduurzaming en verantwoord ondernemerschap zien wij in Nederland nog niet."

PwC is "eerder optimistisch" over ESG, aldus Spek. Hij noemt het "ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid de duurzaamheidstransitie van de Nederlandse economie te ondersteunen en aan te jagen".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.