Nieuws

Taakstraf en geldboete voor witwassende interieurdesigner

Een bekende interieurdesigner, die onder meer werkte voor zangeres Alicia Keys, topvoetballer Zinedine Zidane en DJ David Guetta, blijkt grote contante geldbedragen te hebben aangenomen van criminelen en valse facturen te hebben opgesteld.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) en de Telegraaf. De interieurdesigner moet een boete van honderdduizend euro betalen en krijgt een taakstraf van 140 uur. Zijn bedrijf moet een boete van honderdvijftigduizend euro betalen.

De interieurdesigner had naast zijn reguliere klanten een behoorlijk aantal criminele klanten waarvoor hij woningen in onder meer Marokko en Dubai inrichtte. Een groot deel van de (internationale) klanten werd bediend via een Maltese vestiging van het interieurbedrijf.

"Klanten werden niet volledig dan wel niet onder hun (volledige) personalia in de bedrijfsadministratie geregistreerd of opgenomen en konden via een dependance van de interieurdesigner in Marokko contant betalen. De contante betalingen werden daarna overgeboekt naar het Maltese bedrijf via niet direct bij de klant betrokken buitenlandse partijen, zogenaamde unrelated third parties, uit onder andere Hong Kong, Dubai, Engeland en België", aldus het OM.

In totaal zou er bijna 3,5 miljoen euro zijn witgewassen voor verschillende klanten. Het OM meent dat de interieurdesigner had kunnen weten dat het geld van misdrijven afkomstig was, omdat klanten meermaals vroegen om "geanonimiseerde administratie". Om die reden had hij ook aanvullend klantonderzoek moeten doen.

Contant geld

Bij een doorzoeking van de FIOD in mei 2021 werd 35 duizend euro contant geld in beslag genomen waarvan de interieurdesigner zei dat hij het van een klant had ontvangen. Daardoor is volgens het OM sprake van witwassen en omdat hij geen melding heeft gedaan van een ongebruikelijke transactie is er ook sprake van een overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Het OM legt de vijf man en zijn bedrijf een strafbeschikking op, waarmee de zaak zonder tussenkomst van de rechtbank sneller kan worden afgerond. "Als de zaak op zitting zou worden behandeld, zou dat mede door uitgebreid (buitenlands) onderzoek, onderzoekswensen van de verdediging en zittingscapaciteit pas over enkele jaren plaatsvinden. Ook is niet gebleken dat het handelen de man en zijn bedrijf uiteindelijk wezenlijk financieel voordeel heeft opgeleverd: diverse facturen zijn niet voldaan. Met een buitengerechtelijke afdoening, wordt een vergelijkbaar (financieel) effect behaald als mogelijk jaren later ter terechtzitting", aldus het OM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.