Nieuws

Economie iets sterker gegroeid in vierde kwartaal

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar iets sterker gegroeid dan eerder werd gedacht. De groei bedroeg 0,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een plus van 0,3 procent gemeld door het statistiekbureau.

Met die groei kwam de Nederlandse economie ook uit een recessie, want in de voorgaande drie kwartalen was nog sprake van krimp. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat het economisch herstel in het afgelopen kwartaal vooral is te danken aan een hogere consumptie door huishoudens.

Verbeterde koopkracht

Het CBS had eerder al gezegd dat de economie steun krijgt van de verbeterde koopkracht van huishoudens en de sterke arbeidsmarkt. Door de hogere lonen en gedaalde inflatie hebben huishoudens meer geld om te besteden aan bijvoorbeeld kleding, uitstapjes en vakanties.

In vergelijking met een jaar eerder was er echter wel sprake van krimp van de economie. Op jaarbasis ging het om een min van 0,4 procent. Dat is dan wel weer iets minder sterk dan de neergang van 0,5 procent die eerder door het CBS was gemeld.

Banengroei

Het statistiekbureau stelde verder de banengroei in het vierde kwartaal opwaarts bij. Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen met 56.000 ten opzichte van het derde kwartaal. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 45.000 banen.

Over heel 2023 ging de economie met 0,1 procent vooruit. Dat cijfer bleef onveranderd in de nieuwe raming. Daarmee was wel sprake van een duidelijke afzwakking van de groei in vergelijking met 2021 en 2022 toen de economie nog fors herstel van de coronacrisis liet zien.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.