Nieuws

Kabinet en regio Eindhoven investeren 2,5 miljard in techsector

Het demissionaire kabinet en de regio Eindhoven investeren samen 2,5 miljard euro in een beter ondernemingsklimaat voor de techsector. ASML is blij met het besluit.

Volgens demissionair economieminister Micky Adriaansens gaat het in de regio Eindhoven specifiek om de microchipsector. Dit segment van de technologie-industrie, met ASML aan het hoofd, vindt de demissionair minister essentieel voor de economische kracht van Nederland en de werkgelegenheid.

Eerder werd al bekend dat de kapitaalinjectie de titel 'Project Beethoven' draagt. Het kabinet wil onder meer in infrastructuur en talentontwikkeling investeren, maar ook de hele regio aantrekkelijker maken voor buitenlands talent. Daarnaast moet de regio aan de slag met capaciteitsproblemen op het regionale stroomnet, wat momenteel uitbreiding van bedrijven in de weg zit.

Nationaal Groeifonds

Tot 2030 investeert Nederland in totaal 450 miljoen euro in het trainen van meer en beter gekwalificeerde technici, met daarbovenop een jaarlijkse structurele toevoeging van 80 miljoen euro.

Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf benadrukt dat talent afkomstig moet zijn uit diverse onderwijsniveaus, variërend van het middelbaar beroepsonderwijs tot aan universitair niveau. Het kabinet wil ook dat er in diezelfde periode maar liefst 20 duizend extra woningen bijkomen in de regio.

Om de maatregelen te bekostigen haalt de regering 1,3 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. Minister Adriaansens geeft toe dat dat niet volgens de afgesproken procedure verloopt, maar benadrukt dat het plan volgens haar bijdraagt aan de doelstellingen van het fonds, dat gericht is op investeringen in toekomstige economische groei. Andere financieringsopties waren volgens Adriaansens niet beschikbaar.

Investeringsklimaat

Recent heeft ASML zijn bezorgdheid geuit over het investeringsklimaat in Nederland. Volgens ceo Peter Wennink overweegt het bedrijf mogelijk om investeringen voor verdere groei naar het buitenland te verplaatsen als er geen verbeteringen optreden.

Het kabinet gaat ervan uit dat ASML daar nu vanaf ziet, maar mocht ASML alsnog zijn heil elders zoeken, dan waarschuwt het kabinet dat "deze prognoses en daarbij benodigde inzet worden bijgesteld".

ASML positief

ASML reageert positief op de aangekondigde plannen. "Zoals we eerder hebben gezegd, hebben wij er de voorkeur aan om een aanzienlijk deel van onze uitbreidingsplannen in Nederland te realiseren."

Volgens het bedrijf is dat wel "op voorwaarde dat de uitbreidingsplannen worden ondersteund door gunstige bedrijfsomstandigheden zoals de beschikbaarheid van hoogwaardig talent, infrastructuur, huisvesting en door een sterk algemeen ondernemingsklimaat".

Eénmalige investering niet genoeg

Een eenmalige investering is niet genoeg om het verslechterende investeringsklimaat structureel te verbeteren, stelt FME, de ondernemersorganisatie van de technologische industrie, over de investering van 2,5 miljard.

"Dit is een mooie investering, maar een kleiner deel van de complexe puzzel voor een sterke economie", zegt voorzitter Theo Henrar. Het beleid van de overheid moet Nederland ook op de lange termijn aantrekkelijk houden voor de technologische sector en kennismigranten.

VNO-NCW laat weten de steun van het kabinet te waarderen. "Nederland heeft met Brainport Eindhoven een unieke positie in de wereld en die moeten we koesteren", vindt de werkgeversorganisatie

Vakbond FNV wacht de uitwerking van de plannen af, "maar het klinkt verstandig", aldus FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Dergelijke investeringen in het daadwerkelijk verbeteren van het leefklimaat, daar profiteert een hele regio meerdere generaties van."

Rijksoverheid: Nederland investeert 2,5 miljard euro in brainport Eindhoven

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.