Nieuws

'Nederland wil miljarden investeren in behoud techbedrijven'

Het demissionaire kabinet wil minimaal 1 miljard euro investeren in de regio Eindhoven om zo techbedrijven als ASM en NXP in Nederland te houden. Het kabinet gaat daarvoor mogelijk geld uit het Nationaal Groeifonds gebruiken.

Dat melden verschillende media, waaronder de NOS. Het geld moet ingezet worden voor betere infrastructuur in de zogenoemde 'Brainport', zodat onder meer ASML kan uitbreiden. Daarnaast moet er bijna een miljard naar technisch onderwijs. De plannen worden 'Project Beethoven' genoemd.

Het pakket aan maatregelen is nog niet rond en er is ook nog geen overeenstemming over veelgevraagde fiscale maatregelen. Grote bedrijven zoals ASML en Boskalis gaven onlangs aan dat zij mogelijk naar het buitenland vertrekken als Nederland geen belastingmaatregelen neemt die Nederland aantrekkelijker voor ze maakt.

Alternatieven

Er is onder meer veel kritiek vanuit bedrijven op fiscale maatregelen die genomen zijn vlak voor de verkiezingen, zoals belasting op inkoop van eigen aandelen en hogere vermogensbelastingen. Er was ook veel kritiek op de aangekondigde versobering van de expatregeling. Die regeling wordt vanwege de kritiek mogelijk toch behouden.

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) komt naar verwachting binnenkort met meerdere alternatieven voor de hogere belastingen voor bedrijven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.