Nieuws

Deel Tweede Kamer wil expatregeling toch niet versoberen

BBB en CDA, die eerder instemden met een versobering van een veelbesproken fiscaal voordeel voor expats, willen dit besluit terugdraaien. Daarmee komt mogelijk een meerderheid in zicht voor het behoud van de expatregeling.

Dat meldt EenVandaag op basis van een rondgang langs politieke partijen. De versobering van de expatregeling, waarmee expats vijf jaar lang over de eerste 30 procent van hun inkomsten geen belasting hoeven te betalen, werd in oktober 2023 doorgevoerd. Met de besparing die dat oplevert moet een groep studenten, die de 'pechgeneratie' wordt genoemd, worden gecompenseerd voor flink gestegen rentes op studieleningen.

Het versoberen van de expatregeling leidde tot forse kritiek van een aantal multinationals, waaronder ASML en Boskalis. De twee bedrijven dreigden deels of geheel uit Nederland te verdwijnen, omdat het vestigingsklimaat volgens hun verslechterd.

Te grof

Uit de rondgang van EenVandaag blijkt dat BBB en CDA de versobering willen terugdraaien. Volgens CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal was de versobering "te grof" en was dat het gevolg van het behandelen van te veel moties in een te korte tijd tijdens het laatste Kamerdebat voor de verkiezingen.

BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer sluit zich daarbij aan en vermoedt dat het onderwerp ook op de formatietafel ligt. Het is nog niet duidelijk hoe de PVV nu in deze discussie staat. Die partij stelt al jaren voor de regeling te versoberen of af te schaffen.

De versobering was een initiatief van Pieter Omtzigt van NSC, die erbij blijft dat de expatregeling ingaat tegen het gelijkheidsbeginsel en dat 30 procent belastingkorting over vijf jaar te veel is. NSC zou wel bereid zijn om te kijken of "we dit op een andere manier kunnen inrichten".

Goed signaal

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken zegt tegen ANP dat het "een goed signaal is" dat het CDA en BBB lijken te draaien. Adriaansens wil de regeling het liefst in stand houden.

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) sluit zich daarbij aan en komt naar verwachting binnenkort met een alternatief plan, waarin de pechgeneratie studenten op een andere manier wordt gecompenseerd. Over een aantal maanden verschijnt er een belangrijke evaluatie van de regeling. "Laten we inhoudelijk de discussie voeren op het moment dat die evaluatie er is", stelt Van Rij voor.

Rechtszaak

Eerder werd een groep van 850 expats die bezwaar maakte tegen een eerder doorgevoerde versobering nog in het ongelijk gesteld door de rechtbank Noord-Holland. In 2019 stapten de groep naar de rechter, omdat het kabinet de looptijd van de regeling kort daarvoor had ingekort van acht naar vijf jaar en geen overgangsregeling aanbood voor expats die al gebruikmaakten van de regeling.

In 2012 werd de regeling ook ingekort, van tien naar acht jaar, maar bestaande gebruikers werden daarvan uitgezonderd. In 2018 besloot het kabinet de verkorting direct door te voeren voor alle gebruikers. Na kritiek van de Raad van State kreeg een kleine groep toch uitstel van maximaal twee jaar. Expats die na 1 januari 2016 naar Nederland verhuisden, raakten echter drie jaar van hun belastingvoordeel kwijt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.