Nieuws

Ook Amerikaans Grant Thornton in zee met private equity

Investeringsmaatschappij New Mountain Capital verwerft een meerderheidsbelang in Grant Thornton US. Private equity jaagt de versnelde consolidatie van de Amerikaanse markt verder aan.

Wilbert Geijtenbeek

Dat meldt de Financial Times. Het dealbedrag is niet bekend gemaakt, maar gezien de positie van Grant Thornton als zevende grootste kantoor in de Verenigde Staten, concludeert de krant dat de deal de grootste moet zijn in de markt tot dusver.

Nieuwe recorddeal

Het nieuws komt kort na de bekendmaking dat twee andere investeringsmaatschappijen $ 1 miljard (€ 920 miljoen) in Baker Tilly US steken. Dit record wordt door de deal van Grant Thornton verbroken.

Grant Thornton US zette in het gebroken boekjaar 2022-2023 $ 2,4 miljard (€ 2,2 miljard) om. Met die omzet zijn de Amerikaanse kantoren opgeteld goed voor bijna een derde van de omzet van Grant Thornton International.

De Nederlandse tak van GT genereert iets meer dan 1 procent van de totale omzet van $ 7,5 miljard (€ 6,9 miljard). Het kantoor telt 600 partners. In een nadere analyse van de marktveranderingen meldt de Britse zakenkrant dat de kapitaalinjectie niet alleen gebruikt zal worden om partners uit te kopen. Het miljardenbedrag wordt ook gebruikt om "pensioenverplichtingen aan voormalige vennoten" af te lossen en "om een oorlogskas te vullen voor investeringen", zo melden anonieme bronnen die bekend zijn met de voornemens.

Grote acquisitiegolf

New Mountain Capital heeft een track record als aanjager van acquisities in de Amerikaanse accountancy. In 2022 kocht de private equity-firma, de nummer 70 in de meest recente ranglijst van private equity-firma's de PEI300, een belang in Citrin Cooperman. Dat accountantskantoor staat op plek 21 in de ranglijst van accountantskantoren dat vakmedium Accounting Today jaarlijks publiceert. Citrin Cooperman is sinds de deal bezig met een overnamejacht die de omzet heeft opgestuwd.

Deze maand riep Accounting Today Citrin Cooperman uit tot het vierde snelst groeiende kantoor in de Verenigde Staten. Het kantoor groeide afgelopen jaar in omzet met 43 procent. In de top tien van snelst groeiende kantoren staan ook twee andere door private equity gestutte kantoren, namelijk Eisner (+38 procent) en Cherry Bekaert (+100 procent). Alleen al deze drie kantoren zagen hun omzet door overnames in 2023 groeien met $ 739 miljoen (€ 678 miljoen).

Bijna vier procent in externe handen

Private equity maakt zijn opmars in de Amerikaanse markt sinds 2022. De laatste drie genoemde accountantskantoren hebben hun deals met private equity-firma's reeds afgerond. Baker Tilly US is nog bezig met het afronden van de deal met de twee private equity-partijen Hellman & Friedman en Valeas Capital Partners.

Als de deals met Baker Tilly en Grant Thornton rond zijn, zullen private equity-firma's belangen bezitten in kantoren die 3,3 procent van de omzet van de Amerikaanse Top-100 van 2023 genereren. Dankzij de door private equity aangejaagde overnamegolf zal dat marktaandeel snel stijgen tot bijna vier procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.