Nieuws

Private equity-firma’s kopen belang in Amerikaanse Baker Tilly

De Amerikaanse Baker Tilly-organisatie gaat voor naar verluidt één miljard dollar in zee met twee private equity-firma’s. Het gaat om de grootste private equity-deal tot dusver, die de Amerikaanse markt versneld laat consolideren.

De Amerikaanse tak van Baker Tilly wil een meerderheidsbelang verkopen aan de investeerders Hellman & Friedman en Valeas. Deze Amerikaanse private equity-firma’s willen met de acquisitie concurrenten RSM, Grant Thornton en BDO uitdagen.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Ceo Jeff Ferro van Baker Tilly US spreekt in de FT van een "extreem agressieve" overnamestrategie. De waarde van Baker Tilly US wordt geschat op meer dan twee miljard dollar (1,86 miljard euro). Volgens partner Blake Kleinman van Hellman & Friedman heeft Baker Tilly US een "uitstekende staat van dienst". Er ligt dan ook een "kans om de markt te consolideren", stelt hij tegenover de FT.

Meer dan de helft

De krant citeert een bron die beweert dat de twee private equity-firma’s samen een aandelenbelang van iets meer dan vijftig procent verkrijgen, voor ongeveer één miljard dollar, waarvan meer dan 900 miljoen dollar afkomstig is van Hellman & Friedman. Een onbekend bedrag aan schuldfinanciering zou worden verstrekt door particuliere kredietverstrekkers.

De financiële injecties worden voornamelijk gebruikt om pensioenverplichtingen aan voormalige partners af te kopen en kapitaal terug te geven aan de zeshonderd huidige partners. Met wat overblijft wordt de balans versterkt en een oorlogskas gevuld.

Baker Tilly

Baker Tilly International maakte onlangs bekend een omzet van 5,2 miljard dollar (4,84 miljard euro) te hebben gegenereerd in boekjaar 2023. Volgens de Financial Times ligt de Amerikaanse dochter op koers om een omzet van 1,8 miljard dollar te behalen in het gebroken boekjaar, dat loopt tot mei 2024. Daarmee is Baker Tilly in de Verenigde Staten goed voor 35 procent van de totale omzet van de keten. De ebitda van de Amerikaanse kantoren is onbekend.

Het om zijn leveraged buyouts bekendstaande Hellman & Friedman is nummer 18 op de ranglijst van grootste private equity-firma’s ter wereld. Volgens die jaarlijkse ranglijst, de PEI 300, heeft het kantoor een beheerd vermogen van meer dan 92 miljard dollar (85,56 miljard euro).  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.