Nieuws

Shell zwakt CO2-doel voor 2030 af

Shell heeft zijn tussentijdse doel om de uitstoot van CO2 terug te dringen afgezwakt. Waar het olie- en gasconcern drie jaar geleden nog mikte op een afname van 20 procent, spreekt het Britse bedrijf nu van een daling tussen de 15 en 20 procent ten opzichte van 2016.

Het gaat niet om een absolute afname, maar om de hoeveelheid CO2 die per verkochte eenheid aan bijvoorbeeld benzine of gas wordt uitgestoten. Daar is kritiek op van klimaatactivisten, omdat zo'n doelstelling niets zegt over de daadwerkelijke hoeveelheid broeikasgas die in de atmosfeer komt.

Shell komt met de aanpassing van het CO2-doel doordat het bedrijf zich grotendeels heeft teruggetrokken van de Europese markt voor elektriciteit. Eerder was het concern nog van plan om particulieren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland groene stroom te verkopen, maar na het aantreden van de nieuwe topman Wael Sawan dacht Shell daar geen sterke resultaten te kunnen boeken.

Shell heeft wel een nieuw doel voor de absolute uitstoot bij klanten die olieproducten kopen. Die moet 15 tot 20 procent lager zijn dan in 2021. Onder andere het afvangen en opslaan van CO2 moet daarbij helpen.

Klimaatstrategie

De uitstoot van de brandstof die Shell verkoopt is goed voor het overgrote deel van alle emissies waar het Britse bedrijf verantwoordelijk voor is. Het bedrijf verwacht in 2030 de CO2-uitstoot die de eigen activiteiten veroorzaken te hebben gehalveerd in vergelijking met 2016. Shell denkt in 2050 per saldo helemaal geen CO2 meer uit te stoten, schrijft het bedrijf bij een update over zijn klimaatstrategie.

Shell zegt ook tussen 2023 en 2025 tussen de 10 miljard en 15 miljard dollar te investeren in oplossingen voor het verlagen van de CO2-uitstoot. Het gaat dan bijvoorbeeld om laadpalen voor elektrische auto's, biobrandstoffen en de productie van waterstof.

Onder voormalig topman Ben van Beurden beloofde Shell voor het eerst om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Zijn opvolger Sawan gaf vorig najaar aan het olie- en gasconcern vooral een waardevollere belegging willen te maken, waarbij de winstgevendheid belangrijk is. Daarbij speelt mee dat Shell op de beurs vooralsnog minder waard is dan vergelijkbare Amerikaanse energiebedrijven, zoals ExxonMobil.

Kritiek

Klimaatactivisten zijn erg kritisch over de aangepaste klimaatdoelen van het olie- en gasconcern. Milieudefensie wijst erop dat Shell hiermee nog altijd niet voldoet aan het eerdere klimaatvonnis van de rechtbank Den Haag, die Shell verplichtte in 2030 zeker 45 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2019. "Het reductiedoel, wat al schandalig laag was, wordt nu nog meer verlaagd en dat is ronduit bizar", aldus Milieudefensie.

De activistische belegger Follow This meent dat Shell "wedt op het falen van het klimaatakkoord van Parijs, dat dit decennium bijna een halvering van de emissies vereist". Beleggers voor de korte termijn belonen Shell mogelijk met een koerswinst voor het aandeel, "maar verantwoordelijke beleggers willen dat Shell verandert", stelt Follow This-oprichter Mark van Baal.

Follow This dient jaarlijks op de aandeelhoudersvergadering van Shell een voorstel in om het bedrijf op te roepen meer te doen tegen de opwarming van de aarde. De laatste jaren blijft de steun daarvoor steken op ongeveer 20 procent. Dit jaar dient een groep van grote beleggers, waaronder verzekeraars, samen met Follow This die klimaatresolutie in.

Accountant

Begin 2021 was controlerend accountant EY ook al kritisch over de klimaatambities die Shell opschreef in het bestuursverslag. EY stelde vraagtekens bij de belofte van Shell om te opereren in lijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.

De kritische opstelling van de accountant, die een en ander tot key audit matter benoemde, leverde EY veel waardering op en leidde tot Kamervragen.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.