Nieuws

Kamervragen over oordeel EY klimaatdoelstellingen Shell

Kamerlid Renske Leijten (SP) heeft vragen ingediend bij de minister van Economische Zaken en Klimaat naar aanleiding van de berichtgeving over het oordeel van EY inzake de klimaatdoelstellingen van Shell.

Onlangs werd bekend dat EY als controlerend accountant van Shell voor het eerst de financiële impact van klimaatverandering en de energietransitie als key audit matter benoemt. Het leidde tot flink wat aandacht in de media, en de accountant kreeg veel bijval uit verschillende hoeken.

Kamerlid Leijten wil nu onder meer weten of de minister het "onacceptabel vindt" dat Shell "bewust vaag" is bij het opschrijven van haar plannen en wil weten of het ministerie van EZ en Klimaat ook "andere gaten" in de berekeningen van Shell heeft gevonden en of Shell volgens de minister inderdaad aan "greenwashing" doet.

Shell erkende eerder in de Volkskrant dat op basis van de huidige plannen de doelen van Parijs niet zullen worden gehaald. "Onze bedrijfsplannen lopen tien jaar vooruit. Geen enkel concern heeft gedetailleerde plannen tot 2050." Daarom kan de accountant er dus ook geen commentaar op leveren, zo stelt Shell.

De Volkskrant deed daarop nog navraag bij Milieudefensie. Die noemt de visie van het olieconcern "merkwaardig". Bij de plannen van Shell om klimaatneutraal te zijn in 2050 "horen doelstellingen die controleerbaar zijn". Volgens Milieudefensie geeft de accountant een belangrijk signaal af. "Het laat zien dat de financiële wereld steeds scherper kijkt naar de plannen van het concern."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.