Nieuws

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kwamen er op de eerste dag 428 aanvragen binnen en op de tweede dag nog eens 219. De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) is bedoeld om de markt van emissieloze vrachtwagens te stimuleren. Vorig jaar was die pot zelfs al binnen één dag overtekend. Toen was er 30 miljoen euro beschikbaar.

Subsidieronde

De RVO zegt dat met deze subsidieronde meer dan zeshonderd elektrische vrachtwagens kunnen worden aangeschaft. Op dit moment rijden er in Nederland ruim 740 volledig elektrische vrachtwagens (exclusief waterstoftrucks). In 2025 moeten er minimaal duizend uitstootvrije trucks rijden en in 2030 16.000 trucks. In 2040 moeten alle nieuwe vrachtwagens in Nederland uitstootvrij zijn.

De dienst stelt wel dat de aanvragen nog moeten worden beoordeeld. Aanvragen worden soms afgewezen, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden en soms trekken ondernemers zelf hun aanvraag in. Daardoor kan er alsnog een deel van het subsidiegeld vrijkomen, ook als er overtekening was.

Mocht er meer subsidiegeld vrijkomen dan benodigd voor de aanvragen van dag twee, dan wordt er geloot tussen de aanvragen op dag drie, aldus de RVO. De uitslag van de loting wordt dan op een later moment aan de aanvragers bekendgemaakt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.