Nieuws

Zakelijke vastgoedmarkt piept en kraakt door hoge rente

De stijgende rente zorgt voor malaise bij vastgoedmakelaars- en adviseurs. Transacties nemen af en prijzen dalen. Gevolg: ontslagen, geen salarisverhogingen en geen bonussen.

Dat meldt het FD op basis van een rondgang langs vastgoedadviseurs. Toonaangevende vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W) zet wereldwijd salarisverhogingen voor personeel stop vanwege verminderde transacties.

Andere adviesbureaus bezuinigen ook flink, zoals CBRE dat wereldwijd met 130 miljoen dollar in de kosten snijdt na een eerdere bezuiniging van 400 miljoen dollar in 2022. C&W rapporteert een wereldwijde omzetdaling van ruim 40 procent op de transactieafdelingen en verwacht geen herstel tot halverwege dit jaar.

Hoge rente

Hoofdreden voor de bezuinigingen: terughoudendheid bij beleggers vanwege de hoge rente. Hoewel ontslagrondes nog niet aan de orde zijn in Nederland, maken vastgoedadviseurs wel pas op de plaats met personeelsgroei. Bureaus zoals Savills, Colliers en Jones Lang LaSalle (JLL) laten weten dat ingrepen in het personeelsbestand momenteel niet nodig zijn, maar geven wel aan lagere bonussen uit te keren en reisuitgaven te beperken.

JLL-ceo Pieter Hendrikse is ook huiverig om personeel te laten gaan vanwege de krappe arbeidsmarkt. Hij benadrukt daarnaast het belang van leren managen en adviseren in slechte tijden. "Deze tijden horen er ook bij als je in het vastgoed werkt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.