Nieuws

Aandeelhoudersvergadering ING: excuses van KPMG, Milieudefensie naar de rechter

De accountant van KPMG heeft tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING op 22 april in Amsterdam excuses aangeboden voor de examenfraude bij de accountantsorganisatie. Milieudefensie kondigde tijdens dezelfde vergadering aan een klimaatrechtszaak tegen de bank te beginnen.

Lead audit partner Peti de Wit van KPMG, de controlerend accountant bij ING, benadrukte tegenover de aandeelhouders van de bank dat hij het “wangedrag” binnen KPMG Nederland rondom het delen van antwoorden op verplichte opleidingstoetsen “ten zeerste” betreurde.

De Wit gaf aan zelf vrijgepleit te zijn van betrokkenheid bij examenfraude, na intern onderzoek waarbij hij "onder een microscoop" had gelegen. Hij stond ook in voor "elke andere partner die met mij heeft samengewerkt aan de audit van 2023 van de ING-Groep".

Geen garantie

Peti kon tegelijk niet de garantie geven dat niemand in het ING-controleteam zich schuldig had gemaakt aan het delen van toetsen, zo antwoordde hij op vragen van VEB-directeur Gerben Everts, waarover het FD bericht.

KPMG bevestigt tegenover de krant de lezing van De Wit over de individuele medewerkers. Het bestraffen van de circa vijfhonderd bij examenfraude betrokken medewerkers is volgens het kantoor inmiddels afgerond. KPMG geeft niet aan tot hoeveel  ontslagen dat heeft geleid, of tot wisselingen binnen controleteams zoals bij ING. Voorganger van Peti bij de controle van de bank was de inmiddels vertrokken KPMG-bestuurder Marc Hogeboom.

Milieudefensie

Veel aandacht ging er tijdens dezelfde aandeelhoudersvergadering van ING uit naar Milieudefensie. Die organisatie wil dat de bank tegen 2030 de CO2-uitstoot in de gehele keten met minimaal 48 procent laat afnemen vergeleken met 2019 en wilde daarover een "duidelijk ja" van ING-topman Steven van Rijswijk horen. Die ging daar niet in mee, reden voor Milieudefensie om de bank voor de rechter te dagen.

"U laat ons geen keus", aldus Winnie Oussoren van Milieudefensie, die wees op de recordwinst van 7,2 miljard euro die ING vorig jaar boekte. "Die gaat voor een groot deel terug naar aandeelhouders." Van Rijswijk stelde in een reactie dat hij vertrouwen heeft in de klimaatkoers van ING. "Wij geloven dat onze aanpak de juiste is. Het is aan de rechter."

Milieudefensie kondigde eerder dit jaar al aan dat het een rechtszaak tegen ING wilde aanspannen, maar nu gaat de organisatie dus verder met het proces daarvoor. Eerder won Milieudefensie al een rechtszaak tegen Shell, waardoor het olie- en gasconcern de uitstoot met 45 procent moet verlagen tot 2030. Shell is daartegen in hoger beroep gegaan.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.