Nieuws

Accountantstekort in VS loopt sterk op, bedrijven stellen cijfers uit

Er is een groeiend tekort aan accountants in de VS, waardoor veel bedrijven zich zelfs genoodzaakt zien de publicatie van hun jaarcijfers uit te stellen.

Dat melden verschillende media, zoals Business Insider. De toename in bedrijven die uitstel aanvragen is fors: 40 procent meer dan vorig jaar. In een aanvraag tot uitstel bij de Amerikaanse toezichthouder wijt het bekende bedrijf Tupperware de vertraging aan een "aanzienlijk" verloop van accountants zowel nu als in het verleden.

Het bedrijf zegt te worstelen met een "verlies aan continuïteit van kennis". Ook speelgoedfabrikant Mattel vroeg uitstel aan, omdat het de interne controle van financiën niet op orde heeft door een tekort aan accountants.

Tupperware heeft al sinds 2022 problemen met het op tijd indienen van de jaarcijfers en eerdere vertragingen zorgen er volgens het bedrijf voor dat werk aan de huidige cijfers daardoor ook weer vertraging oploopt. Het bedrijf wijst naar het tekort aan accountants als een van de hoofdoorzaken van de problemen bij het bedrijf, hoewel het bedrijf ook worstelt met een afnemende vraag naar de bekende plastic opbergbakjes.

PwC was tot voor kort de controlerend accountant van Tupperware, maar gaf in oktober 2023 de opdracht terug, omdat het serieuze twijfels heeft over het voortbestaan van het bedrijf. KPMG heeft het stokje overgenomen.

Diversiteit

De noodkreet van Tupperware is niet uniek. Volgens de Amerikaanse beroepsorganisatie van accountants, de AICPA, vindt er momenteel een enorme leegloop plaats in het beroep, omdat veel accountants uit de babyboom-generatie met pensioen gaan. Door de eveneens afnemende aanwas ontstaan er grote tekorten.

De AICPA analyseerde enkele jaren geleden al dat de hoge studielast, het lage startsalaris en een ernstig gebrek aan diversiteit in het beroep zorgt voor een lage populariteit van het beroep. Ook de Nederlandse accountantsmarkt kampt met krapte en vergelijkbare problemen.

Tikfouten

Volgens Business Insider worden de tekorten nu steeds zichtbaarder, onder meer doordat er vaker klungelige fouten worden gemaakt in cijfers. Zo rapporteerde Lyft een nulletje te veel bij de winstcijfers en zaten er soortgelijke tikfouten in cijfers van Planet Fitness en autofabrikant Rivian.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.