Nieuws

Ajax: Geen belangenverstrengeling ontslagen directeur Mislintat

Er zijn geen aanwijzingen voor belangenverstrengeling van de voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat van Ajax. Dat meldt de Amsterdamse club op basis van onderzoek door KPMG. Beleggersorganisatie VEB is kritisch over het onderzoek.

De 51-jarige Mislintat werd in september 2023 ontslagen, volgens Ajax om een gebrek aan breed draagvlak binnen de organisatie. De club kondigde toen een onderzoek aan naar mogelijke belangenverstrengeling van de Duitser bij de transfer van speler Borna Sosa naar Ajax.

"Er is geen formele situatie van belangenverstrengeling geconstateerd inzake de transfer van Sosa. Evenmin is bij de andere inkomende transfers belangenverstrengeling vastgesteld", zo verklaart Ajax na het onderzoek door KPMG Forensic. "De werkwijze van Mislintat roept weliswaar vragen op, maar er is geen grond voor aansprakelijkheidsstelling."

Aandeelhouder

Mislintat begon in mei 2023 bij Ajax en kocht op de slotdag van de transferperiode de linksback Sosa aan. Zowel Mislintat als de agent van Sosa, AKA Global, was rond de transfer aandeelhouder van het bedrijf Matchmetrics GmbH. Dit was op zich echter geen probleem, blijkt uit het onderzoek.

"Mislintat heeft zijn aandeelhouderschap aan Ajax gemeld bij zijn indiensttreding", meldt de Amsterdamse voetbalclub. "Dat AKA Global op dat moment ook aandeelhouder van Matchmetrics was, is niet gemeld, maar dat was toen ook niet relevant. Wel had het op de weg van Mislintat gelegen om dat te melden in het kader van de latere transfer van Sosa."

Ook het onderzoek naar de andere transfers waarbij Mislintat betrokken was, heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor mogelijke belangenverstrengeling. De oud-directeur haalde in de zomer van 2023 voor ruim honderd miljoen euro twaalf nieuwe spelers binnen voor Ajax. Sportieve successen bleven tegelijk uit.

BAVA

Na afronding van het onderzoek door KPMG heeft advocatenkantoor NautaDutilh begin maart een juridische analyse van het rapport gemaakt en advies aan de raad van commissarissen van Ajax uitgebracht, waarna de rvc de eindconclusies heeft getrokken.

Een en ander wordt gemeld in de agenda voor de komende Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders (BAVA) van Ajax op 21 mei. Tijdens die vergadering wordt gesproken over het voorgenomen ontslag van algemeen directeur Alex Kroes, maar ook over de uitkomsten van het KPMG-onderzoek naar de werkwijze van Mislintat.

Kroes werd al na twee weken op non-actief gesteld door de rvc, wegens mogelijk handelen in aandelen Ajax met voorkennis. Ook president-commissaris Michael van Praag bleek vervolgens de regels rondom zijn aandelenbelang niet goed te hebben gevolgd; hij had zijn belang in het beursfonds niet geregistreerd bij toezichthouder AFM.

'Broddelwerk'

Beleggersorganisatie VEB oordeelt alvast zeer kritisch over het onderzoek naar het opereren van ex-directeur Mislintat, zo meldt Het Parool. "Het is broddelwerk van de bovenste plank", aldus VEB-directeur Gerben Everts. "Voor ons is Ajax maar een kleine speler. Maar wat hier wordt gepresenteerd is echt ongekend. Dieper kun je niet zinken." Everts heeft volgens de Amsterdamse krant "geen goed woord over" voor de berichtgeving van Ajax over het onderzoek naar de belangenverstrengeling van Mislintat.

Volgens Ajax zijn het onderzoeksrapport van KPMG en het juridisch advies van NautaDutilh naar aanleiding van de bevindingen in dat rapport, niet beschikbaar voor externe communicatie. Dat vindt Everts onaanvaardbaar. "Het rapport moet integraal worden gepubliceerd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.