Nieuws

Fiscaal surfen - Week 16

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Box 3

Wijzig vóór 1 mei 2024 de voorlopige aanslag IB 2023 bij box 3 vermogen
De definitieve forfaitaire rendementspercentages voor bank- en spaartegoeden en voor schulden wijken (flink) af van de voorlopige forfaitaire rendementspercentages. Om die reden kan het in bepaalde situaties verstandig zijn om vóór 1 mei 2024 de voorlopige aanslag IB 2023 aan te passen.
(Bron: NBA)

Nieuw box 3-stelsel lijkt lastig uitvoerbaar voor fiscus én burger
Hervorming van de vermogensrendementsheffing is nog ingewikkelder dan gedacht en daardoor maar moeilijk uitvoerbaar. De fiscus moet honderden extra mensen aannemen en het nieuwe voorstel legt een dusdanig groot beslag op de systemen, dat het in het geplande invoeringsjaar 2027 niet volledig kan worden geïmplementeerd.

Lage-inkomensvoordeel

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025
Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het lage-inkomensvoordeel (LIV) afschaft.
(Bron: Rijksoverheid)

Bedrijfsopvolgingsregeling

Internetconsultatie aanpassingen bedrijfsopvolgingsregeling gestart
Het kabinet wil in het pakket Belastingplan 2025 met 3 maatregelen komen die de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR) eenvoudiger en robuuster maken. Dit doet het demissionaire kabinet naar aanleiding van een evaluatie uit 2022. De maatregelen worden nu voorgelegd voor internetconsultatie.
(Bron: Rijksoverheid)

Dividendbelasting, minimumloon

Streep door hoger minimumloon, motie tegen dividendbelasting
De Eerste Kamer heeft tegen een verhoging van het minimumloon gestemd en een motie aangenomen om de invoering van dividendbelasting op inkoop van eigen aandelen tegen te houden.

Minimumloon

Nieuw regelkader voor toereikend minimumloon
De lidstaten van de Europese Unie willen de leef- en werkomstandigheden van Europeanen verbeteren. Daarom zijn afspraken gemaakt over hoe lidstaten kunnen beoordelen of een minimumloon toereikend is. Het kabinet heeft deze afspraken uitgewerkt in een wetsvoorstel.
(Bron: Rijksoverheid)

Fiscale wetsvoorstellen

Planning fiscale wetsvoorstellen in 2024, 2025 en 2026
In de derde fiscale beleids- en uitvoeringsagenda kondigt staatssecretaris Van Rij van Financiën, naast de bekendmaking van de voorlopige inhoud van het Pakket Belastingplan 2025, een aantal zelfstandige wetsvoorstellen aan.
(Bron: TaxLive)

Country-by-country reporting

NL: Openbare country-by-country reporting vanaf 22 juni 2024
Vanaf 22 juni 2024 gaat, in lijn met de EU-richtlijn, de Nederlandse Wet Richtlijn openbaarmaking winstbelasting (public country-by-country reporting) in. Dit is een verplichte, openbare rapportage voor grote, internationale ondernemingen.
(Bron: PwC)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.