Nieuws

Ministers willen toch al een verbod op contante betalingen boven drie mille

Minister Van Weyenberg van Financiën en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hebben de Tweede Kamer in een brief laten weten door te willen gaan met het verbod op contante betalingen boven 3.000 euro.

Het verbod maakt deel uit van het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen, dat eerder controversieel werd verklaard door de Tweede Kamer. Maar als het verbod op contante betalingen boven 3.000 euro niet doorgaat, dreigt Nederland mogelijk 600 miljoen euro Europees geld mis te lopen, aldus het ministerie van Financiën. 

Een wettelijke limiet op contante betalingen is opgenomen in het Raadsuitvoeringsbesluit voor het Nederlandse Herstel en Veerkrachtplan (HVP).  De deadline om deze maatregel uit te voeren staat op 31 maart 2025.

Scenario's

In de brief van de twee ministers zijn verschillende scenario's uitgewerkt om een vervolg te geven aan het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen. De limiet op contant geld moet witwassen door criminelen aanpakken, die hiervoor vaak grote sommen contant geld gebruiken. Vanwege de verplichting in het HVP kan de invoering hiervan niet verder worden uitgesteld, aldus de ministers.

Daarnaast heeft het Europese AML-pakket (Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism, AML/CFT), dat in 2027 van toepassing wordt, een nieuwe context geschapen, omdat alle vier de bepalingen uit het wetsvoorstel in de huidige vorm niet verenigbaar zijn met dat AML-pakket.

Korting voorkomen

Het heeft de voorkeur van beide ministers om voorlopig alleen de limiet op contante betalingen verder te brengen, via een nota van wijziging op het oorspronkelijke wetsvoorstel, zodat de mogelijke korting van 600 miljoen euro kan worden voorkomen.

De overige maatregelen uit het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen, zoals gezamenlijke transactiemonitoring, worden bij dit scenario meegenomen in het implementatietraject van het Europese AML-pakket.

In totaal zijn vier mogelijke scenario's uitgewerkt voor het vervolg van het wetsvoorstel. De ministers willen hierover met de Tweede Kamer in gesprek gaan tijdens het Commissiedebat op 24 april aanstaande. 

Europese wetgevingsproces

Het Europese wetgevingsproces rondom het AML-pakket is formeel nog niet afgerond. De stemming van het Europees Parlement over dit wetsvoorstel staat ook gepland op 24 april 2024.  Uiteindelijk hebben Europese landen drie jaar de tijd om het wettenpakket te implementeren. In het voorjaar van 2027 wordt de regelgeving van toepassing.

Bron: Ministerie van Financiën

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.